Kruse: Reglerne for hellefiskefiskeri bør strammes

Karl Kristian Kruse afviser fortsat at sænke kvoterne på hellefisk, men han vil stramme op på nogle tekniske regler, sagde han tirsdag på et pressemøde.
Foto © : Nauja Møller/KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
03. oktober 2017 14:32

På et pressemøde tirsdag gentog Karl Kristian Kruse, hvad han tidligere har fortalt - nemlig at han holder fast i sin opfattelse af, at fiskene i Diskobugten forsvinder på grund af nogle naturgivne forhold og ikke på grund af overfiskeri, som påpeges af blandt andre Naturinstituttet.

Karl Kristian Kruse vil altså ikke følge den biologiske anbefaling og sænke kvoterne på hellefisk ned, men han gik dog så langt som at sige, at der vil blive strammet op på nogle tekniske regler for hellefiskefiskeriet.

Karl Kristian Kruse oplyste, at han arbejder på at oprette et forvaltningsområde ved Nuuk, så fiskeriet efter hellefisk her vil blive reguleret.

Karl Kristian Kruse oplyste desuden, at han ikke så nogen grund til at afskaffe de kvotefrizoner, der også har været med til at øge fiskeritrykket på hellefisken.

Forlanger redegørelse fra Arctic Prime Fisheries

Sydgrønland har oplevet et stort fald i indhandlingen til landsdelens fabrikker og det har kostet op mod 90 arbejdspladse.

Her fortalte Karl Kristian Kruse, at hans departement har forlangt at få en redegørelse fra Arctic Prime Fisheries, fordi man undres over, hvorfor selskabet ikke har landet flere fisk til fabrikkerne i Sydgrønland.

Karl Kristian Kruse fortalte, at selskabet har en kvote på 8000 tons torsk, og at der er krav om, at selskabet skal indhandle halvdelen til fabrikkerne på land, og Naalakkersuisut vil nu finde ud af hvorfor det ikke er sket.

Arctic Prime Fisheries har tidligere fortalt til KNR, at den lave indhandling simpelthen skyldes, dels at fiskeriet har været dårligt og dels at selskabet har haft en trawler på værft.

Regler for lomviejagt strammes

Den omdiskuterede jagt på lomvier, var også på programmet på dagens pressemøde. Naturinstituttet har tidligere anbefalet, at fuglen skal total fredes, hvilket Naalakkersuisut fortsat afviser.

I den sag var Karl Kristian Kruse på linje med formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, der i sin åbningstale varslede stramninger på jagten på lomvier.

Karl Kristian Kruse fortalte nemlig, at der arbejdes på stramninger af jagten på lomvier – det handler blandt andet om fredning af flere fuglefjeld, færre dagskvoter til alle og Naalakkersuisut overvejer også om lomvien kun må jages til privat forbrug.

Antaller at grønlandske officerer skal øges

Af andre store ændringer inden for fiskeriet, så forventer Karl Kristian Kruse, at bekendtgørelsen om bemanding af grønlandske fiskefartøjer ændres, således at andelen af grønlandske officerers stiger fra 60 procent til 90 procent.

Ændringerne vil ifølge Karl Kristian Kruse komme i høring.

- Jeg håber, at vi hurtigt kan overgår til de nye regler, sagde Karl Kristian Kruse.

Reglerne skal gælde fra 2020.