VIDEO Regler i vejen for flere rensdyr i butikkerne

Rensdyr og moskusokser fanges i stor stil i øjeblikket, og kødet ryger enten i egen fryser eller også sælges det på brættet. Fangerne ville gerne kunne sælge kødet direkte til supermarkederne, men det forhindrer lovgivningen.
22. september 2015 09:07

Arne Hansen ville ønske, han kunne afsætte dyrene direkte til butikkerne.

- Jeg ville gerne sælge rensdyr, hvis det var muligt.

- Det ville lette virkelig meget. Ikke blot for os, kødet ville også gavne andre, hvis det blev tilgængeligt i butikkerne, siger den 28-årige fanger til KNR.

Naalakkarsuisut har foreslået flere afgifter på importeret kød til de kommende finanslovsforhandlinger for at øge salget af lokale råvarer. Men der kræves dyrlægekontrol af fangede dyr, for at de kan sælges til supermarkederne.

Brugseni vil meget gerne kunne købe rensdyr direkte fra fangerne.

- Så ville vores mulighed for at skaffe grønlandske kødprodukter blive meget større – især rensdyr, som er lige uden for døren her i Nuuk og mange andre steder også, siger brugsuddeler Jes Nyborg.

Læs også Afgiftsstigning på sukker, kød og tobak på vej

 

Kig på reglerne

Det er en bekendtgørelse fra 1998 angående levnedsmiddelvirksomheder, som forhindrer det direkte køb og salg mellem fødevareforretninger og fangere.

- Inatsisartut og Naalakkersuisut taler om, at vi skal spise mere grønlandsk mad, så bør de også bane vej for det, mener fanger Christian Davidsen.

I Nuuks fisker- og fangerforening Napp så de også gerne, at det blev muligt.

- Der er ingen tvivl om, at fangerne er klar og åbne for den mulighed, siger Johannes Heilmann, formand for NAPP.

Dyrlægekontrollen af madvarer, som sælges i butikker, er med til at sikre, at vi ikke spiser sundhedsfarligt kød.