Regeringen "glemte" at orientere Grønland

Det viser sig nu, Naalakkersuisut slet ikke af den danske regering er blevet orienteret om den kinesiske præsidents besøg i Danmark i næste uge, selv om hovedformålet med besøget af flere politiske iagttagere er, at Kina gerne vil have observatørstatus i Arktisk Råd. Det fremgår af en kortfattet skriftlig meddelelse Kuupik Kleist til Radioavisen.
Skrevet af Jette Andersen
07. juni 2012 07:01

Canada er ikke varm på ideen om at lukke Kina ind i rådet, men formanden for Naalakkersuisut slår samtidig fast, at Grønland er positivt indstillet overfor de lande, som har regulære interesser og som har udvist interesse i at samarbejde med de arktiske lande.

Kuupik Kleist understreger, at det er kutyme, at Grønland bliver inddraget, når Grønland eller Arktis er på dagsordnen i dansk sammenhæng. Men først når Naalakkersuisut kender denne dagsorden for besøget, der altså allerede er i næste uge, vil man tage stilling til, om Grønland skal være repræsenteret, lyder det.

Danmark eksporterer til Kina for 15 milliarder kroner om året, og insulin og minkskind udgør Danmarks mest succesfulde eksportemner til Kina.

Forleden gjorde Selvstyrets trængte sælskindsvirksomhed, Great Greenland, det klart, at at man vil satse på langt større eksport af sælskind, netop til Kina.

Men det har i dag desværre ikke været muligt at få en kommentar fra direktøren for Great Greenland, Lars Berg, som vi gerne vil spørge, om man så har tænkt sig at udnytte den indflydelsesrige kinesiske delegations besøg.

Kina er verdens folkerigste nation med 1,4 milliarder mennesker. Samhandlen mellem Kina og Europa forventes at nå 3.700 milliarder kroner i år.