Regering vil bruge flere penge på udsatte grønlændere

En del af satspuljemidlerne skal gå til De Grønlandske Huses socialarbejde, lyder udspil fra regeringen. Penge kan være altafgørende for flere nuværende tilbud hos husene, siger direktør.
Det Grønlandske Hus i Aarhus Foto © : Google Streetview
12. september 2016 12:52

En del af de danske satspuljemidler 2017 skal gå til socialt udsatte grønlændere i Danmark. 

Det viser regeringen plan for efterårets forhandlinger om pengene til udsatte befolkningsgrupper.

"Det omfatter en videreførelse af støtten til De Grønlandske Huse samt støtte til afprøvning og implementering af nye vidensbaserede metoder, der skal styrke effekten af den sociale indsats for herboende udsatte grønlændere,” står der.

Ifølge Socialministeriet er der tale om en forlængelse af inklusionsmidlerne, som har været afsat til De Grønlandske Huse i 2015 og 2016 med i alt 8 mio. kroner.

Flere tilbud kan fortsætte

Udspillet vækker naturligvis glæde hos De Grønlandske Huse i Danmark, blandt andet i Aarhus.

- Dem (inklusionsmidlerne, red.) er vi jo meget afhængige af, forstået på den måde, at vi har ansat ekstra personale til at styrke netop indsatsen omkring inklusion. Så der vil være nogle indsatser, der vil være klart bundet op på de midler, siger direktør i Det Grønlandske Hus i Aarhus, Jørn Holbech, til KNR.

Her vil en forlængelse af inklusionsmidlerne bl.a. betyde, at et tilbud om psykologhjælp til udsatte grønlændere og opsøgende møder med grønlandske tilflyttere i husets afdelinger i Viborg og Randers formentlig vil kunne fortsætte.

Det afhænger dog af beløbet, som politikerne vælger at støtte De Grønlandske Huse med.

Langt, sej indsats

Selv om Jørn Holbech glæder sig over udsigten til flere penge, påpeger han, at ét år ekstra med fokus på udsatte grønlændere ikke forvandler noget.

- Det er jo et tiltrængt tiltag, fordi vi ser, at grønlændere i Danmark (..) per definition er mere udsatte end danske borgere. Men det er jo ikke noget, der lige løses med en inklusionsindsats. Det er en langt, sej bevægelse, siger han.

I alt er der afsat omkring 1 mia. kroner til næste års satspulje. Forhandlingerne starter i slutningen af oktober, hvor de danske partier på nær Enhedslisten er med. De nordatlantiske mandater er ikke en del af forhandlingerne.

Ifølge regeringens satspulje-beskrivelse ønsker den også at yde faglig støtte til selvstyrets indsats på socialområdet i Grønland.