RD affejer Tanbreez-kritik

Departementet for Erhverv og Råstoffer afviser i dag i en pressemeddelelse den seneste tids kritik fra mineselskabet Tanbreez, der beskylder departementet for langsommelig sagsbehandling.
10. juni 2014 09:57

Tanbreez henviser i sin kritik til en ansøgning om tilladelse til udvinding af sjældne jordarter i selskabet efterforskningsområde ved Kringlerne i Sydgrønland. Ifølge selskabet blev ansøgningen indtgivet for 27 måneder siden.

Tanbreez: Det går for langsomt i Grønland

Departementet bekræfter, at der i 2012 blev indgivet en ansøgning. Men den var meget mangelfuld - specielt på miljøområdet. Den opfyldte ikke minimumskravene. Der manglede målinger af, hvor giftigt affaldet fra en udvinding vil være, der manglede vurderinger af støvspredningen ved en produktion, ligesom der manglede oplysninger om brugen af vandkraft ved en minedrift. Desuden var ansøgningsmaterialet ikke indleveret på de korrekte sprog, fremgår det af pressemeddelelsen fra departementet.

Først i august sidste år afleverede Tanbreez en ansøgning, som opfyldte råstoflovens minimumskriterier, og herefter har de offentlige høringen kunnet gå i gang i perioden fra september sidste år og frem til januar i år, fastlår departementet.

I løbet f foråret er der så fra selskabet og myndighedernes side blevet arbejdet med en hvidbog, der indeholder alle høringssvar, ligesom myndighederne har fremsendt et udkast til en udnyttelsestilladelse, konkrete godkendelser og udkast til en samarbejdsaftale omkring samfundsøkonomien - altså hvad Kommune Kujalleq og Selvstyret skal have ud af en kommende mine.
 
Alligevel er der fortsat knaster på vejens frem til, at en udnyttelse kan komme på plads. Tanbreez har nemlig indtil videre afvist at gå ind i en dialog om en videre oparbejdning af de sjældne jordarter her i landet. Og samtidig har selskabet afvist at dokumentere, hvorfor oparbejdningen ikke kan finde sted her, lyder det ifølge pressemeddelelsen.

Selskabet vil begrænse antallet af arbejdspladser til de 80, der etableres i forbindelse med den grundlæggende stenbrydning, mens cirka 160 arbejdspladser til den videre oparbejdning henlægges til udlandet.
 
- Der er således mange arbejdspladser på spil, og derfor ønsker Naalakkersuisut at få klar dokumentation for, hvor oparbejdningen ikke kan ske her i landet. Blandt andet i form af miljøundersøgelser, fremgår det af pressemeddelelsen. Heri slås det også fast, at det ikke er lovligt at tilsidesætte lovgivningens krav om en samfunds- og miljømæssige bæredygtig minedrift - herunder at se bort fra de undersøgelser og analyser, som skal sikre den.