Flagdag: Rasmus hjælper andre veteraner med at tale om de svære ting

På flagdagen for Danmarks udsendte soldater d. 5. september bliver der sat fokus på veteraner i Grønland med forskellige arrangementer og initiativer.
5. september er flagdag for kongerigets udsendte soldater Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Merete Lindstrøm
05. september 2018 10:50

Initiativet Veteran Café Grønland er et af initiativerne, der er med til at sætte fokus på veteraner hele året rundt.

For Rasmus Lohse, der er initiativtager handler det om at skabe rum til at dele sine oplevelser og bygge bro til mere hjælp for dem, der har brug for det.

Rasmus Lohse er Marinespecialist ved Arktisk Kommando og tidligere udsendt på internationale missioner til blandt andet Afrika, Syrien og Libanon.

Han er medstifter af initiativet Veteran Café Grønland, som startede op for et år siden

- Veterancafe Grønland er et initiativ, der er startet med en lille håndfuld tidligere udsendte som er bosiddende her i Nuuk.

LÆS OGSÅ Kaffemik og fisketur skal skabe opmærksomhed om veteraner i Grønland

Rasmus Lohse har mærket på egen krop, hvad udsendelse kan gøre, og det vil han bruge til at hjælpe andre i samme situation.

- Jeg har oplevet en hel del ting og sager i Afrika og Mellemøsten og kender en hel del til de situationer, man kan være udsat for som veteran. Det mener jeg, at jeg kan bidrage med og bruge til fordel for veteraner.

For ham er det vigtigt at skabe mulighed for, at der er nogen at tale med for veteraner, der har nogle ting med i bagagen, som kan være svære at tumle med.

- Dem der skulle have alvorligere problemer, skal have et sted at henvende sig eller få kontakt med nogen, hvor de kan bearbejde deres oplevelser fra tidligere udsendelser.

LÆS OGSÅ Krigsveteraner fuldfører 400 km tur i Østgrønland

Veteran Cafeen har hidtil lavet kaffe/kage arrangementer i Nuuk, hvor der har været omkring 10 deltagere pr gang. Ifølge Veteran Centret i Danmark bor 64 af de i alt 92 veteraner i Grønland i Nuuk.

Med tiden håber Rasmus Lohse, at Veteran Café Grønland kan være med til at  bygge bro til mere hjælp til tidligere udsendte ved hjælp af samarbejde med de offentlige instanser på området.

- Den vej igennem kan Veteran Cafeen fremadrettet være en hjælpende hånd til at skabe kontakt og løse nogle af de ting, der her i Grønland ikke er det store fokus på iblandt veteraner, siger han.