ANALYSE Rapport om lufthavn i Qaqortoq tegner dystert billede

En lufthavn i Qaqortoq er med i Naalakkersuisuts udspil til finanslov, hvor der er sat midler af til forundersøgelser af flere konkrete lufthavnsprojekter.
Skrevet af Laura Aggernæs
25. februar 2015 11:21

Men faktisk tegner der sig et dystert billede, hvis man læser i en rapport, som Departementet for Sundhed og Infrastrukturs har haft klar siden juni sidste år.
 
Rapporten, der er udarbejdet af INUPLAN A/S og Grontmij, giver et helhedsbillede af konsekvenserne for samfundet i hele Sydgrønland, hvis man bygger en lufthavn ved Qaqortoq med en banelængde på 1199 meter.
 
Rapporten har taget udganspunkt i to scenarier. I det ene, lukker man Narsarsuaq, flytter beboerne og ophører forsyningen af bygden. I det andet, nedgraderes Narsasuaq lufthavn til heliport, mens forsyningen af bygden fortsætter på servicekontrakter.

LÆS OGSÅ For og imod en lufthavn i Qaqortoq

Uagtet scenariet vil det altså betyde færre jobs i Narsarsuaq, da man kun regner med at have 27 stillinger i den nye lufthavn i Qaqortoq, mens der til sammenligning er 80 medarbejdere i den eksisterende lufthavn i Narsarsuaq.
 
Der, hvor det for alvor kommer til at gøre ondt, er derfor hos beboerne.
 
Hvis bygden bliver nedlagt skal beboerne flytte til Qaqortoq. Og hvis Narsarsuaq blot skal være helikopterlandingsplads, skal en del af lufthavnens ansatte flytte til Qaqortoq for at beholde deres arbejde, og andre vil være nødt til at flytte, da deres arbejde hænger sammen med den eksisterende lufthavn.
 
Noget, som rapporten anslår, vil give usikkerhed i forhold til blandt andet bolig, beskæftigelse og skolegang.

Direkte atlantflyvninger stopper
Regner man med at få en masse indtægter på turisme, vil man også blive skuffet.
 
For ifølge rapporten vil den planlagte banelængde på 1199 meter medføre, at der ikke længere er direkte atlantflyvning.  Og det kan betyde et fald på 19-30 procent i turismen.
 
For råstofindustrien -  og særligt for Kvanefjeldsprojektet, hvis det bliver en realitet - vil det desuden være et problem, da de - ifølge Greenland Minerals and Energy (GME) - vil have et væsentligt behov for at få udefrakommende arbejdskraft til projektet med fly.
 
Men sygetransport vil generelt blive væsentligt forbedret i Sydgrønland med en lufthavn  i Qaqortoq.

LÆS OGSÅ Lufthavnsvej igangsat i Qaqortoq

Og for det offentlige vil lufthavnen være en gevinst, da den vil betyde en færre offentlige udgifter til servicekontrakter og til tjenesterejser fra Qaqortoq til andre steder i Grønland.

I rapporten er der også forslag til, hvad man kan gøre for at mindske konsekvenserne. Blandt andet vil en 600 meter længere banelængde gøre atlanterflyvninger muligt, så turismen ikke lider for stor skade.