Rapport fra Ombudsmanden udstiller store problematikker i psykiatrien

Presset personale, skiftende overlæger og skiftende medicinering af de indlagte betyder flere trusler og mere vold mod personalet på psykiatrisk afdeling på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk.
Den store udskiftning i personalet kan betyde, at patienterne i sidste ende ikke tager deres medicin, og derfor ’bliver behandlingen (yderligere) kompliceret’, og ventelisterne til en udredning vokser. Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
13. december 2023 10:51

Den  psykiatriske afdeling A1 på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk er presset som aldrig før. Det viser Ombudsmandens seneste rapport fra et anmeldt besøg i efteråret 2022.

Af rapporten fremgår det blandt andet, at afdelingen er underbemandet. At de lige nu ’kun’ har plads til otte patienter på grund af personalemangel, og ikke altid har de resurser, der skal til for at give den optimale behandling til de indlagte.

Normalt har afdelingen plads til 12 patienter.

I rapporten står der blandt andet, at ’en del af funktionen for A1 bør være at få patienterne resocialiseret og rehabiliteret efter endt behandling’, men det ’er på nuværende tidspunkt ikke en opgave, som A1 har resurser til at varetage’.

Blandt andet derfor oplever afdelingen også mange genindlæggelser, fordi patienterne får tilbagefald i deres psykiske sygdomme.

Ingen fast psykiater

Forud for besøget af ombudsmanden oplyste A1, at der i den bedste af alle verdener burde være tre eller fire psykiatere tilknyttet, men at ’det er der aldrig’, og at afdelingen heller ikke har nogen fastansatte læger med speciale i psykiatri.

I september sidste år, hvor besøget af Ombudsmanden fandt sted, havde afdelingen knap fire overlægestillinger, men kun én overlæge tilknyttet til voksenpsykiatrien. Den ene overlæge arbejdede på afdelingen i et tre måneders vikariat.

Som konsekvens af en manglende fastansat speciallæge tager udredningerne længere tid, og kvaliteten af udredningerne er svingende, og personalet oplever også, at vold og trusler fylder mere på afdelingen, fordi patienterne ikke har genkendelighed i personalet.

Det samme gør sig gældende i børne- og unge psykiatrien, hvor børn og unge venter op mod et år på en udredning.

Den store udskiftning i personalet kan betyde, at patienterne i sidste ende ikke tager deres medicin, og derfor ’bliver behandlingen (yderligere) kompliceret’, og ventelisterne til en udredning vokser.

Medicin skifter med overlægerne

Specielt når det handler om udredninger for ADD og ADHD, oplever afdelingen en stigning. Tilbage i september 2022 var der omkring 200 borgere på venteliste til en udredning. Her af var 100 borgere på ventelisten med en mistanke om ADD eller ADHD. Men specielt ventetiden for børn og unge bekymrer ombudsmanden.

Problemerne stopper dog ikke her. Patienter og personalet på afdelingen oplever en medicinering, som bliver lavet om gang på gang. For når der kommer en ny læge på afdelingen, bliver der ændret i medicineringen, fordi ’hver læge kommer med ny viden og baggrund’.

Derfor skal personalet 'kæmpe en kamp på patienternes vegne, i forhold til medicinering’, og det er hårdt for både patienter og personale, fortæller personalet.

Og så er vi tilbage ved, at personalet og patienterne er pressede som aldrig før grundet personale mangel og hyppig udskiftning.

Derfor opfordrer ombudsmanden flere gange i løbet af rapporten til, at Departementet for Sundhed, der har det overordnede ansvar 'styrker dialogen med sundhedsvæsnet og tager initiativ til at undersøge det fysiske og psykiske arbejdsmiljø nærmere på afdelingen og igangsætte initiativer til at forbedre det'.

Han understreger også i sin rapport, at personalet på A1 'fortjener stor ros' for deres arbejde i det daglige, i nogle rammer, som 'langt fra er tidssvarende eller hensigtsmæssige'.