RAL trimmer driften på trods af overskud

Bestyrelsesformanden afviser ikke fyringer. Ingen udsigt til lavere fragtpriser lige foreløbig.
13. maj 2015 18:05

Selvom RAL kom ud af 2014 med et tocifret millionoverskud, skal virksomheden forsætte med få styr på sine omkostninger.

I forbindelse med rederiets generalforsamling onsdag sagde RALs bestyrelsesformand, Kuno Fencker, at virksomheden fortsat skal have fokus på omkostningsstyring. Det kan betyde, at man slanker virksomheden.

- Det kan jeg sagtens forestille mig, siger Kuno Fencker.

Men om det kommer til at betyde deciderede fyringer, vil han ikke ud med. Han henviser til, at RAL får ny direktør og strategi til efteråret.

- Det kan jeg ikke komme nærmere ind på. Det er en kommunikation, som skal foregå i virksomhedens ledelse, siger han.

Læs også RAL vender millionunderskud til millionoverskud

I 2013 var tallene blodrøde, men i 2014 er billedet helt anderledes. Hele 24 millioner kroner fik rederiet i overskud efter skat i 2014 og formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), accepterede onsdag til generalforsamlingen, at størstedelen af beløbet bliver i virksomheden i stedet for at ryge i ejerens lomme, nemlig Selvstyret.     

Men de sorte skyer er ikke forsvundet endnu.

RAL har nemlig stadig for store omkostninger på driften, omfattende investeringer i fem nye skibe og stadig færre mængder gods at transportere.

Læs også RAL får ny administrerende direktør

RALs overskud ser heller ikke ud til betyde, at fragtpriserne bliver sat ned lige foreløbig - Bestyrelsesformanden har hvertfald ikke lyst til at kommentere på det.

Han vil til gengæld gerne snakke om 'den lange bane', hvor Nuuk har fået sin nye havneterminal, og RAL har fået bedre styr på udgifterne.

- Vi vil gøre alt for at optimere vores forretning til at kunne udnytte den nye infrastruktur. I et fremtidsmæssigt perspektiv, vil det blive en fordel for Grønland, siger han og understreger, at terminalen vil være en gevinst for RAL rent logistisik, og at det kan komme til at smitte af på priserne.

Læs også RAL har røde tal på bundlinjen for første gang i 19 år