Rådgivningslinjer fik travlt efter tv-debat

Debatudsendelsen Qulaarpaa har fået ofre for seksuelle overgreb til at henvende sig ekstraordinært til rådgivningslinjerne, der havde længere åbningstid torsdag aften.
Skrevet af Nauja Møller
08. maj 2015 16:23

Tv-udsendelsen tager udgangspunkt i en rapport fra SFI, Socialforskningsinstituttet i Danmark, om seksuelle overgreb mod børn. Efter aftenens debatter var der ekstraordinært mange henvendelser både på Attavik 146 og MIO's sms-tjeneste 1899, der begge havde længere åbningstid. Det fortæller fagpersoner i begge institutioner.

 

Læs også Seksuelle overgreb – historien der aldrig vil ende?

Læs også Qulaarpaa sætter fokus på seksuelle overgreb på børn

Læs også Qulaarpaa - Jeg vågnede ved, at han havde fuldbyrdet samleje med mig

 

Flere henvendelser

I denne uge er flere kvinder stået frem for at fortælle deres oplevelser i Qanorooq og Radioavisen. Sundhedsfaglig konsulent i Departementet for Sundhed, Tina Evaldsen, har mærket en klar effekt af indslagene. Attavik 146 har haft mere travlt i denne uge.

- Der var i går aftes 16 henvendelser til Attavik 146, og alle er tidligere blevet udsat for seksuelt misbrug, siger Tina Evaldsen til KNR.

Også børnerettighedsinstitutionen MIO har behandlet flere henvendelser på deres rådgivningsenhed med sms-tjeneste.

- Der var flere end 10 henvendelser, som MIO behandlede i går. De kom fra piger og drenge samt voksne med senfølger, de har haft spørgsmål om seksuelle overgreb. Fem seks af henvendelserne brugte rådgiverne lidt mere tid på ved at kommunikere frem og tilbage, fortæller børnekonsulent Ellen Bang Bourup.

 

Positiv effekt

Den nye rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd  - tidligere Socialforskningsinstituttet SFI - viser, at 22 procent af pigerne og 5 procent af drengene her i landet bliver tvunget til sex, før de fylder 15 år.

I løbet af ugen er flere personer stået frem og har fortalt, hvad de selv havde oplevet. Og denne form for udsendelse har en positiv påvirkning.

 

Læs også Qulaarpaa Krænket som treårig: Jeg husker stadig smerten

Læs også VIDEO Har ventet på hjælp efter overgreb i 17 år

Læs også Qulaarpaa - Jeg var fem år første gang

 

- Det giver ofre for seksuelle overgreb styrke til at henvende sig til os. De begynder også at spørge om, hvor de skal henvende sig. Derfor er vi meget glade for, at der er særlig fokus på seksuelle overgreb, siger Ellen Bang Bourup fra MIO.

 

Hvor går grænsen?

Hun mener, at det er vigtigt at huske, at alle har et ansvar for at lære børn deres grænser og, at sige stop.

- Om vi er forældre, pædagoger, lærere eller medborger har vi alle et ansvar over for børnene for at lære dem, hvor grænsen går med hensyn til vores egen krop, siger Ellen Bang Bourup.

 

Læs også VIDEO Børn skal lære at sige nej

Ifølge MIO handlede nogle af henvendelserne om, hvad forældelsesfristen for seksuelle misbrug er i Grønland. I disse sager er forældelsesfristen 10 år efter ofret er fyldt 18 år.