Qulaarpaa - Jeg var fem år første gang

Virkeligheden for ofre for seksuelle overgreb er hård og ubarmhjertig, og problemet er så omfattende, at vi tager det op i Qulaarpaa på torsdag den 7. maj. I den forbindelse har 29-årige Pilutannguaq Th. Petersen valgt at stå frem og fortælle sin historie om et seksuelt misbrug, der begyndte, da hun var fem år gammel. Hendes håb er, at flere står frem og italesætter misbruget.
Foto © : Pilutannguaq Th. Petersen/KNR

Her er Pilutannguaq Th. Petersens historie:

Da jeg var 5-7 år, blev jeg seksuelt misbrugt og udsat for fuldbyrdet samleje. Jeg holdt det for mig selv i 7-8 år, og først, da jeg blev 14, fortalte jeg min mor og familie, hvad jeg var blevet udsat for. Herefter anmeldte min mor det til politiet og manden, der misbrugte mig, blev sigtet og fremstillet i retten, hvor han erkendte, at han havde misbrugt mig seksuelt.

Efter at jeg havde fortalt om det, kom min mor i behandling i Qaqiffik (Frederiksberg Centret, red.), fordi hun gerne ville hjælpe mig, og fordi hun gerne ville have kræfter til det. Jeg har selv været i familiebehandling ad to omgange.

Da jeg var 22 og 27 år var jeg i behandling hos en psykolog af et halvt års varighed. Jeg har også modtaget behandling fra Tasiorta (Støtteforeningen mod seksuelle overgreb, red.). Jeg har måttet bearbejde en masse ting, alligevel er jeg aldrig kommet mig over, at jeg er blevet misbrugt. Jeg har stadig perioder, hvor jeg er fyldt med vrede, angst og sorg. Jeg var kun et lille barn, da det skete, derfor kan jeg have dage, hvor jeg føler mig magtesløs og, hvor alt synes tåget. 

Efter at jeg var blevet misbrugt, begyndte jeg at væmmes ved alt. Jeg gik i bad flere gange dagligt og vaskede hænder konstant, så jeg til sidst fik udslæt i hænderne. Jeg har fået nogle værktøjer til at håndtere det gennem de behandlinger, jeg har fået, og prøver stadig at komme over det.

Ved forårstid og når det igen bliver mørkere tider, har jeg det stadig følelsesmæssigt hårdt. Vreden og sorgen kommer stadig til mig, men heldigvis kan jeg mærke, at vreden er blevet mindre efter de behandlinger, jeg har været igennem.

Vejen til tilgivelse er meget lang. Det er vigtigt for mig, at jeg elsker mig selv og har tro på og tillid til mig, selvom det til tider kan være meget svært.

- - -

Pilutannguaq Th. Petersen har to sønner med sin mand og de venter endnu et barn. Hun er uddannet socialhjælper og bor sammen med sin familie i Ilulissat.