Qujaukitsoq vil have unge i arbejde

Vi hører jævnligt om mangel på arbejdskraft på fabrikkerne langs kysten. Men kan samtidig se på statistikkerne at mange stadig er registreret som arbejdsløse.
Foto © : Naalakkersuisut
Skrevet af Karsten Sommer
25. juli 2018 13:07

Det paradoks vil Naalakkersuisoq for Arbejdsmarked, Vittus Qujaukitsoq have gjort noget ved.

Han benytter nogle af sommerugerne til at komme i dialog med job- og vejledningscentrene Majoriaq og borgmestre i kommunerne samt andre aktører inden for aktivering og videreuddannelse.

- Jeg anser aktiveringen af de unge som den absolut vigtigste indsats som Naalakkersuisoq for Arbejdsmarkedsområdet, skriver Vittus Qujaukitsoq i en pressemeddelelse.

- Disse mennesker udgør en rigtig stor andel af vores lands ressourcer, som vi skal arbejde sammen om at aktivere, fortsætter han.

Hvert år afslutter omkring 750 unge folkeskolen. Men de seneste tal fra 2016 viser, at det kun er 14 %, der tager direkte videre i gymnasiet eller på en erhvervsuddannelse.

38 % tager på efterskole og 14 % kommer i arbejde. De resterende 34 % er hverken i arbejde eller i uddannelse.

LÆS OGSÅ Mangel på kolleger gør sommeren hård for medarbejdere

På møderne i Sisimiut og Aasiaat hørte Vittus Qujaukitsoq blandt andet om udfordringer med sæsonarbejde, manglen på boliger til nye medarbejdere og mulige sociale udfordringer.

- Vi har foran os en kompleks samfundsopgave, som vi på tværs af arbejdsmarkedet, kommuner, departementer og faglige organisationer må finde en samlet løsning på, anfører Vittus Qujaukitsoq, som er i gang med at planlægge et seminar om problemstillingen.

LÆS OGSÅ Arbejdsløsheden går fortsat nedad