PITUFFIK Qujaukitsoq: Vi vil nærlæse dommen

Selvom Naalakkersuisut har modtaget dommen fra den amerikanske appeldomstol, som tildelte den eftertragtede servicekontrakt på Thule-basen til Exelis, vil naalakkersuisoq for udenrigsanliggender endnu ikke udtale sig om, hvad det næste skridt bliver.
Foto © : KNR
16. juli 2016 14:19

- Nu skal vi først til at nærlæse dommen og se, hvilke alternativer vi har, så jeg kan ikke udtale mig på stående fod, siger Vittus Qujaukitsoq til KNR.

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender understreger samtidig, at Naalakkersuisut gør sig flere overvejelser om, hvordan de skal reagerer på udfaldet af appelsagen.

Læs også Qujaukitsoq: Vi tager dommen til efterretning

Var for sent ude

Domstolen pegede blandt andet på, at ingen af de tre tabende selskaber har kritiseret formuleringerne i udbudsmaterialet, før selve udbuddet var i gang. Og det burde de ifølge amerikansk lovgivning have gjort for efterfølgende at have retten til at klage over vinderen af udbuddet.

Heller ikke Naalakkersuisut påpegede de ændrede udbudsregler, før de godkendte dem. Men Vittus Qujaukitsoq slår fast, at Grønland ikke af en del af retssagen.

- Vi er på den måde ikke omfattet eftersom, at det kun er de involverede selskaber, der har anlagt sagen mod den amerikanske stat, siger Vittus Qujaukitsoq.

Læs også Exelis er ifølge domstol dansk

Ser fremad

Han  melder sig dog klar til at prøve at finde frem til en politisk løsning med USA og Danmark.

- Jeg kan kun konstatere, at uanset dommen, så forhandler vi for, at Grønland skal få gavn af amerikansk tilstedeværelse i henhold til forsvarsaftalen.

Læs også Sagen om den mistede Pituffik-servicekontrakt