Qujaukitsoq: Vi ved ikke hvad Trump vil

Usikkerhed om Republikanernes præsidentkandidats forhold til det arktiske spørgsmål gør, at Naalakkersuisut i spænding følger med i det amerikanske valg, og i sidste ende håber, at Demokreterne også efter valget sidder i Det Hvide Hus.
Skrevet af Jonas Fievé
05. august 2016 05:31

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, er ikke i tvivl om, at Grønland er bedst stillet med Hillary Clinton som kommende præsident for USA.  

For Naalakkersuisut går nemlig en usikker tid i møde, hvis amerikanerne ender med at vælge Donald Trump til november.

- Hvis det sker, så står vi i en ny situation, hvor vi skal lære Trump at kende. Det bliver en tung opgave, da vi ikke kender hans politik på klimaområdet i forhold til arktisk, siger Vittus Qujaukitsoq til KNR.

Republikanerne er traditionelt mere klimaskeptiker, og Trump har allerede meldt ud, at han vil droppe klimaaftalen, som blev indgået i Paris sidste år, sløjfe nye miljøregler og i stedet satse på mere kul og olie.

Læs også Opbakning til Clinton fra landets politikere

Vi kender Hillary

Selv, hvis Trump mod forventning viderefører Obamas miljøpolitik, er Vittus Qujaukitsoq overbevist om, at det er bedst, hvis Hillary Clinton flytter ind i Det Hvide Hus.

- Jeg vil vove at påstå, at alene det, at Hillary Clinton har været i Nuuk, og kender til de arktiske forhold, gør det nemmere for os at komme i tale med den nye præsident, hvis det bliver Clinton.

De fleste meningsmålinger viser lige nu at Hillary Clinton står til at vinde valget til november, men med en føring på kun over lidt over fem procentpoint og tre måneder tilbage til amerikanerne går til stemmeurnerne, er valget langt fra afgjort.

Kilde: Meningsmålinger: Clinton vs Trump

Hvis Donald Trump ender med at blive USA næste præsident, er Vittus Qujaukitsoq dog klar til at trække i det diplomatiske arbejdstøj.

- Vi skal prøve at sætte arktisk og Grønland så højt på dagsordenen som muligt, så vi skal være parate til at kunne imødekomme en ny situation, men lad os nu afvente valgets resultat først, siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.