Qujaukitsoq i råstofssamråd: IA og demokraterne kræver klarhed om mineprojekt
Klokken 13 skal Vittus Qujaukitsoq, der er naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer, stå skoleret foran Erhvervs- og Råstofudvalget.
Han er kaldt i samråd for at tale om Naalakkersuisuts tiltag overfor råstofindustrien og svare på udvalgets spørgsmål.
Det er særligt tre emner, der er på dagsordenen til samrådet.
Det handler om, hvordan coronakrisen påvirker industrien, de amerikanske projektmidler, som for nylig blev annonceret og projekter, hvor der indgår radioaktive mineraler.
LÆS OGSÅ Fåreholdere og forening er bekymrede for mineprojekt i Kuannersuit
Hos IA savner formand Muté B Egede svar på, hvilke projekter Naalakkersusit egentlig arbejder med.
Og der er særligt et projekt, som han vil spørge ind til.
- Vores mål med samrådet er, at samfundet og Inatsisartut får et klart overblik over, hvad det er for nogle ting, Naalakkersuisut har af tiltag på råstofsområdet.
- Især fordi, at de går rundt og siger, at de vil speede nogle projekter op, som deler vandene i samfundet, og her mener jeg specifikt Kvanefjeldsprojektet, siger han.
Slække på kravene
Kvanefjeldsprojektet er et mineprojektet på Kuannersuit - Kvanefjeldet, hvor man vil udvinde sjældne jordarter.
Det har været genstand for stor debat.
- Vi er bekymrede over, at Naalakkersuisut vil speede Kvanefjeldsprojektet op og på den anden side også siger, at de vil slække på kravene til råsstofselskaberne, siger IA-formanden og tilføjer:
- Vi håber, at vi får en viden, som gør, at samfundet også kan begynde at debattere tingene i stedet for, at tingene bliver arbejdet bag lukkede døre, siger IA-formanden og Demokraternes Steen Lynge stemmer i. Han vil også spørge ind til Kvanefjeldsprojektet.
- Flere partier ønsker at få at vide, hvilke forudsætninger, der ligger i forbindelse med denne her aftale med USA med hensyn til rådgivning.
LÆS OGSÅ Sjældne jordarter fra Kuannersuit skal til Kina
- Og så Kvanefjeldet er der forbindelse mellem de to? Den slags spørgsmål vil der blive stillet under samrådet.
Siger Steen lynge og tilføjer:
- Vi står for åbenhed. Det betyder, at hvis der er nogle spørgsmål, som befolkningen kan have interesse i at få besvaret, så støtter vi selvfølgelig, at der kommer et svar fra Naalakkersuisuts side.
Det er kun anden gang i historien, at der er et åbent samråd i Grønland.
Ideen er egentlig, at det skal være muligt for offentligheden at møde op og overvære samrådet, men sådan vil det ikke være denne gang.
På grund af corona-situationen er det udelukkende pressen, der må deltage.