Qeqqata vil kvitte smøgerne på kommunale arbejdspladser

De voksne skal være rollemodeller og kvitte smøgerne. Det mener et flertal i kommunalbestyrelsen, og derfor skal Qeqqata Kommunia være en røgfri arbejdsplads fra 2022.

Når kalenderen skriver 1. maj, er det slut med cigaretter i Qeqqata Kommunias virksomheder, institutioner og øvrige arbejdspladser.

Et flertal i kommunalbestyrelsen har nemlig besluttet, at alle instanser under kommunen skal være røgfrie fra og med den dato. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Det betyder, at ingen kommunalt ansatte må ryge, når de befinder sig på arbejdspladsen.

Sidste år var kommunen med i et forskningsprojekt om skoleelevers sundhed, trivsel og sundhedsadfærd over tid. Den viste nogle foruroligende tal i forhold til rygning.

Hver 10. barn, der går i 7. og 8. klasse ryger, og det samme gælder for hver tredje barn i 9. til 10. klasse, konkluderer projektet, der hedder Health Behaviour in School-aged Children (HBSC).

Smøgerne skal skodes for børnene

Rygetallene blandt børnene er hovedårsagen til, at politikerne nu vil have cigaretterne ryddet af vejen, fortæller borgmester Malik Berthelsen (S).

 - Jeg er helt overbevist om at den bedste måde, vi kan hjælpe børnene fra cigaretterne, er at være rollemodeller, siger han i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ 10. klasse i Qeqqata Kommunia: En ud af tre ryger dagligt

- Jeg er derfor meget glad for, at koalitionspartierne Siumut, Inuit Ataqatigiit og Atassut besluttede at indarbejde målet med, at Qeqqata Kommunia skal være en røgfri arbejdsplads den 1. maj 2022, siger Malik Berthelsen.

Han anerkender, at de nye regler for nogle kan føles grænseoverskridende. Men det er ifølge borgmesteren nødvendigt. 

LÆS OGSÅ Rygeforbud kan sprede sig

- Vores beslutning kan måske for nogle opleves som en autoritær beslutning, men det er for at beskytte vores helbred. Jeg håber derfor, at vi står sammen og hjælper hinanden med, at den røgfrie arbejdsplads bliver en succes.

- Lad os sammen arbejde hen imod, at vores kommune skal blive til den kommune, der har færrest rygere. Det kommer vi til at være meget stolte over, siger Malik Berthelsen. 

I forbindelse med rygeforbuddet vil kommunen hjælpe de ansatte til at stoppe med at ryge. De kan for eksempel gøre brug af rygestop-rådgivning. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl