Qeqqata Kommunia vil videreudvikle kompostprojekt

Qeqqata Kommunia har ansøgt en speciel arktisk pulje under den danske Miljøstyrelse om godt 10 mio. kroner til at videreudvikle det containerprojekt, der denne vinter med succes har omdannet organisk affald fra samtlige Sisimiuts 800 husstande og fra relevante virksomheder og institutioner i byen til kompost.
Foto © : TANKEGANG
Skrevet af Karsten Sommer
07. april 2015 07:34

Kompostering af affald i arktiske egne er nemlig ikke mere en skør idé, men en realitet.

Det står klart efter at pilotprojektet i Sisimiut i løbet af vinteren har fået produceret 7,5 ton eftertragtet kompostjord ud af 15 ton organisk affald og palletræ.

- Vi var meget spændte på, om processen kunne køre under så lave temperaturer, men så snart affaldet er blevet opvarmet til over 10 grader, går processen i gang og klarer sig selv resten af tiden, forklarer projektleder Per Haugsted Petersen fra Rambøll i Odense til netavisen Ingeniøren.dk

LÆS OGSÅ Mad bliver til muld i Sisimiut

En væsentlig del af pilotprojektet har været at få byens virksomheder, institutioner og husholdninger med på at sortere deres madaffald fra.

- Alle virksomheder og institutioner har fået personligt besøg af rådgivere og deltaget i introduktionsmøder, og efterhånden kører det rigtig fint. Den indsamlede affaldsmængde ligger på 3 til 5 ton mod de forventede 2 ton organisk affald pr. uge, siger han.

På baggrund af vinterens positive resultater søger man nu Miljøstyrelsen om godt 10 mio. kroner til at udbygge container-modellen.

- Det fine ved den her løsning er, at man både kan udnytte de ældre kølecontainere, som der er efterladt en del af i Grønland, og de mange træpaller, som også bare er affald - og at man får biokompost ud af det, som vil give mulighed for at folk i Grønland selv kan dyrke grøntsager i sommerperioden, siger Per Haugsted Petersen til Ingeniøren.dk