Qeqqata Kommunia satte borgere i gabestok

Borgere med gæld til det offentlige i Qeqqata Kommunia blev for en stund kort før det nye år begyndte sendt i den offentlige gabestok.
06. januar 2016 10:14

De blev nemlig uheldigvis hængt ud på kommunens hjemmeside i forbindelse med det sidste økonomiudvalgsmøde i 2015.

Med navns nævnelse- og i visse tilfælde også med fødselsdato og adresse - kunne uvedkommende få indsigt i fortrolige oplysninger om de pågældende borgeres manglende betaling for natrenovation, daginstitution, biblioteksbøder, skorstensfejning, reparation af joller og andre gældsposter. Det skriver AG.

På skærmen kunne uvedkommende også læse om andres restancer i sager om dødsboer. Og hvem af, skyldnerne, som det fem mand store Økonomiudvalg vurderede, skulle slippe for deres gæld til det offentlige.

De fleste var relativt beskedne gæld, men...

Mange af beløbene var dog relativt beskedne på typisk nogle tusinde kroner. Men der optrådte også store restanceposter. For eksempel skyldte en borger bosat i Danmark over 150.000 kroner til kommunen.

En gæld, som er oparbejdet igennem 10 år, men som udvalget skønnede, burde eftergives med baggrund i en lægefaglig vurdering fra en dansk læge, skriver AG videre.

I en kommentar til den ufrivillige udhængning af de gældsplagede borgere sagde borgmester Hermann Berthelsen dengang til AG efter økonomiudvalgsmødet, at "det var en fejl, en frygtelig fejl".

Læs også Nukissiorfiit beklager ulovlig praksis

På det tidspunkt havde kommunen selv opdaget fejlen og fik den slettet fra hjemmesiden.

- Dokumentet vedrører en lukket del af udvalgsmødet og burde slet ikke bringes på hjemmesiden, sagde Hermann Berthelsen.

- Borgere med restancer har naturligvis også krav på beskyttelse af deres oplysninger, og vi respekterer og følger lovens bestemmelser og regler på det punkt, understreger en lettere brødebetynget borgmester over for avisen.