Qeqqata Kommunia kunne ikke vente på Selvstyrets tests og måtte selv til lommerne

Qeqqata Kommunia har modtaget 765 test fra Selvstyret, så de kommunalt ansatte kan blive testet. Men det er ikke mange, når vi har 1300 medarbejdere, siger velfærdsdirektør.
- Vi fastholder foreløbig service for borgerne sådan, at vi ikke mødes fysisk, men telefonisk eller via Skype eller Teams, siger Nick Berthelsen. Foto © : KNR
21. januar 2022 16:28

I sidste uge kom det frem, at Naalakkersuisut og de fem kommuner her i landet havde indgået en aftale.

300.000 kviktest skulle sendes ud til kommunerne, så personalet kan blive testet løbende.

Men i Qeqqata Kommunia ser man fortsat langt efter de mange tests. Kommunen har nemlig kun fået leveret 765 styks til deres ansatte, og med lidt hurtig hovedregning, er det da heller ikke svært at se udfordringen:

- Det er ikke mange, når vi har 1300 medarbejdere. Vi måtte prioritere, siger Nick Berthelsen, der er direktør for velfærd i Qeqqata Kommunia.

- Derfor har vi lavet en særskilt bestilling, så vi løbende kan teste medarbejderne.

Hvor mange af Naalakkersuisuts tests, kommunen kan se frem til at modtage, ved Nick Berthelsen endnu ikke.

- Vi har ikke fået at vide, hvor mange det bliver for de enkelte kommuner. Vi afventer, siger han.

LÆS OGSÅ Kommunerne kan ikke uddele gratis kviktest

Qeqqata Kommunia tør dog ikke vente for længe. Derfor har kommunen købt 6000 tests, så medarbejderne kan føle sig trygge ved at gå på arbejde. 

I takt med, at coronaen raser, har kommunen dog også taget andre sikkerhedsforanstaltninger, sådan at de fortsat kan stå til rådighed for borgerne.

- Vi fastholder foreløbig service for borgerne sådan, at vi ikke mødes fysisk, men telefonisk eller via Skype eller Teams, siger Nick Berthelsen.

Fadæse om test til "mindre bemidlede borgere"

De 300.000 test, som kommunerne er blevet stillet i udsigt, er ikke kvik-test overskrift, der har floreret i sidste uge. 

På et pressemøde om coronasituationen lovede Naalakkersuisut nemlig, at kommunerne ville give gratis hjemmetest til borgere, der ikke selv har råd til at købe dem.

Fredag eftermiddag i sidste uge skrev Naalakkersuisut i en pressemeddelelse, at man har noteret sig, at:

"...kommunerne ikke vil deltage i arbejdet med at uddele kviktest til mindrebemidlede borgere. På den baggrund arbejder Naalakkersuisut på højtryk med at finde et alternativ. Målet er fortsat, at ingen borgere skal efterlades uden mulighed for selvtest af økonomiske grunde."

LÆS OGSÅ Kviktest-fadæse: Larmende tavshed fra Naalakkersuisut chokerer oppositionen

På et pressemøde mandag den 17. januar sagde Naalakkersuisoq for sociale anliggender og arbejdsmarked, Mimi Karlsen, dog følgende om brugen af kviktest:

- Landslægen har sagt, at det ikke længere er vigtigt, at man tester sig med antigentest eller PCR-test. På nuværende tidspunkt er det sådan, at hvis man har symptomer på covid-19 eller føler sig syg, så er det ikke længere nødvendigt, at man går ned og bliver testet.

Det blev dog mødt med en klar afvisning fra kommunernes side. Også her afventer Nick Berthelsen fortsat en officiel melding fra Naalakkersuisut.

- Kommunen har ikke fået direkte besked. Vi har ligesom andre kun hørt om det gennem medierne.

- Nu afventer vi for at høre fra departementet (for sundhed, red.), hvem de er, hvad de er, siger velfærdsdirektøren.