- Jeg synes, at det er meget chokerende, at I ikke kan få dem i tale, når vi er midt i en pandemi, siger Anna Wangenheim (D). Foto: KNR

Kviktest-fadæse: Larmende tavshed fra Naalakkersuisut chokerer oppositionen

Naalakkersuisut har endnu ikke svaret på, hvorfor de sagde, at kommunerne skulle uddele kviktest, når det var ulovligt.

- Jeg håber, de kommer ud med en berigtigelse af, hvem de her kviktest skal udleveres til, og at de selvfølgelig går ud og undskylder for at have sagt noget, som faktisk ikke er lovligt eller rigtigt.

Sådan sagde Anna Wangenheim fra Demokraatit til KNR i sidste uge, da det kom frem, at kommunerne ikke kunne påtage sig opgaven med at uddele gratis kviktests til økonomisk udfordrede borgere. Det ville kommunerne ikke, fordi at de ikke har lov til det. 

LÆS OGSÅ Opposition om kviktestfadæse: Naalakkersuisut bør sige undskyld

Det fik Anna Wangenheim til at efterspørge en undskyldning fra Naalakkersuisut. En undskyldning, hun stadig venter på.

Oppositionen: Naalakkersuisut bør svare på kritiske spørgsmål

Den seneste uge har oppositionen savnet en reaktion fra naalakkersuisoq for sociale anliggender og arbejdsmarked Mimi Karlsen.

Tavsheden har dog ikke fået oppositionens kritik til at forsvinde – tværtimod:

- Det virker som en meget rodet affære. Jeg synes, at det er meget chokerende, at I ikke kan få dem i tale, når vi er midt i en pandemi. De har ansvaret for at gå forrest i forhold til at sikre tryg og sikker kommunikation til borgerne, siger Anna Wangenheim, der stadig mener, at Naalakkersuisut bør undskylde sit fejltrin overfor kommunerne.

Hun får opbakning fra Erik Jensen, der er formand for Siumut:

- Når Naalakersuisut ikke vil svare på journalisternes og andres kritiske spørgsmål, bliver det bare bekræftet igen, at Naalakkersuisut har en zig-zag-kurs og tager beslutninger på grundlag, som de ikke selv forstår, siger Erik Jensen og konstaterer.

- Da koalitionens partier har et flertal, vil dette flertal forsvare Naalakkersuisut, også selvom de bryder loven, og der informeres urigtigt. Det er frustrerende.

Stilheden fra Naalakkersuisut

Naalakkersuisoq for sundhed, Kirsten Fencker (Naleraq) er sygemeldt med stress. De to naalakkersuisut Mimi Karlsen (IA) og Pele Broberg (Naleraq) vikarierer for hende. 

KNR har forsøgt at få et interview med Pele Broberg om de lovede gratis kviktest til økonomisk udfordrede borgere. Det har ikke været muligt. I stedet er vi blevet bedt om at kontakte Mimi Karlsen, der også er naalakkersuisoq for sociale anliggender. Her er beskeden i tirdags, at Mimi Karlsen ikke vil stille op til interview om sagen.

Fredag eftermiddag i sidste uge skrev Naalakkersuisut i en pressemeddelelse, at man har noteret sig, at:

"...kommunerne ikke vil deltage i arbejdet med at uddele kviktest til mindrebemidlede borgere. På den baggrund arbejder Naalakkersuisut på højtryk med at finde et alternativ. Målet er fortsat, at ingen borgere skal efterlades uden mulighed for selvtest af økonomiske grunde."

På et pressemøde mandag den 17. januar sagde Naalakkersuisoq for sociale anliggender og arbejdsmarked, Mimi Karlsen, dog følgende om brugen af kviktest:

- Landslægen har sagt, at det ikke længere er vigtigt, at man tester sig med antigentest eller PCR-test. På nuværende tidspunkt er det sådan, at hvis man har symptomer på covid-19 eller føler sig syg, så er det ikke længere nødvendigt, at man går ned og bliver testet.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl