Foto: KNR

Landslæge om dårlige boliger: Problemet med skimmelsvamp er overvurderet

Skimmelsvamp kan påvirke helbredet, men landslægen i Grønland mener, at problemet er overvurderet. For der er kan være andre forklaringer på sygdomme hos personer, der bor i skimmelramte boliger.

At Grønlands boligmasse flere steder er ramt af skimmelsvamp, er et faktum. Men hvorvidt det er et stort problem, kan derimod godt diskuteres.

I hvert fald hvis man spørger Grønlands landslæge, Henrik Hansen, som mener, at frygt for skimmelsvamp er et overvurderet problem.

- Ja, det mener jeg. Det er klart, at der er regionale forskelle, men jeg mener, at problemet er blevet talt voldsomt op i Grønland i forhold til den egentlige størrelse på problemet, siger Henrik Hansen.

Sådan undgår du skimmelsvamp i din bolig:

 

  • Udluftning og ventilation, herunder i særlig grad i badeværelse/ baderum og køkken, hvor der er stor produktion af vanddamp.
  • Brug af emhætte under madlavning.
  • Tøjtørring udendørs eller i tørretumbler med kondensvirkning eller aftræk til det fri. Ingen tøjtørring i opholdsrum.
  • Tilstrækkelig opvarmning i boligen (mindst 18-20 grader).
  • Rengøring.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Skimmelsvamp påvirker nogle mennesker

Én ting er omfanget af problemet, noget andet er, hvordan skimmelsvamp påvirker mennesker, og også her er der ifølge landslægen plads til diskussion.

 

LÆS OGSÅ Halvdelen af boligerne i Grønland kræver renovering

 

En undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen lavede i 2009, konkluderede, at fugt og skimmelsvamp kan forværre allergier, høfeber, astma, bronkitis og andre luftvejsinfektioner. Det er altså ikke bevist, at skimmelsvamp forårsager sygdommene, men at det muligvis forværrer dem.

- At skimmelsvamp forårsager sygdommene, er et budskab, vi faktisk er meget kede af, fordi det er udokumenteret. Det er folk, der i forvejen har sygdommene, som nogle gange bliver voldsomt generet af at blive udsat for skimmelsvamp, siger landslægen.

Skimmelsvamp kan også medføre hovedpine, svimmelhed, kløe og udslæt på huden. Landslægen understreger dog, at fugtige boliger er værre end boliger med skimmelsvamp.

LÆS OGSÅ Selvstyret halter gevaldigt efter med renoveringer af boliger

Svampene kan kun vokse fugtige steder. Bor du i en bolig med skimmelsvamp, kan det derfor tyde på, at din bolig er for fugtig.

Skimmelsvamp forekommer over alt i naturen – også i Grønland. Der findes mange forskellige slags svampe, som har meget forskellige påvirkninger. Nogle bruges i produktionen af penicillin, andre i vin, mens andre kan udsende toksiner, som kan påvirke mennesker negativt, men de fleste er som udgangspunkt ikke farlige.

Er din bolig allerede ramt af skimmelsvamp?

  • Find, og afhjælp årsagen til fugtproblemet.
  • Nedvask synlig skimmelsvampevækst med hertil egnet desinfektionsmiddel.
  • Undgå at sove i rum med fugt og skimmelsvampevækst.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Andre syndere

Henrik Hansen understreger, at der ikke er nogen tvivl om, at der er nogle, som bliver påvirkede af skimmelsvamp, men at det ikke skal ses som den eneste synder.

Bor du i en bolig, som er ramt af skimmelsvamp, og oplever problemer med helbredet, kan der altså være andre forklaringer end skimmel.

- I den nye helbredsundersøgelse kunne vi endnu en gang se, at der er social skævhed eksempelvis i forhold til rygning og i alle mulige andre helbredsforhold. Så det er i høj grad en diskussion om hønen og ægget, fordi dem, der bor i de dårligste boliger, har også langt de største helbredsproblemer i landet, og det bliver nogle gange projiceret over på skimmelsvampen, siger Henrik Hansen og fortsætter:

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq erkender lange udsigter for boligrenoveringer

- Jeg er fuldstændig enig i, at disse mennesker, som bor i disse boliger, har de problemer, og det bliver så nogle gange hængt op på, at det er på grund af skimmelsvamp. Men der er alle mulige andre helbredsproblemer, og så får man et navn på synderen, men det kan godt være, at man skyder den forkerte, og at deres helbredsproblemer ikke bliver løst ved, at man får skimmelsvampen væk, hvis rygning og alle de andre ting, som giver helbredsproblemer, fortsætter.

Der findes ikke et overblik over, hvor mange boliger der er ramt af skimmelsvamp i Grønland, men Selvstyret har i år afsat 20 millioner kroner til bekæmpelse af skimmelsvamp.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt