Naalakkersuisoq erkender lange udsigter for boligrenoveringer

Naalakkersuisoq for boliger erkender, at der afsættes for få penge i finansloven til renovering af Selvstyrets lejeboliger, som administreres af INI A/S.
Karl Frederik Danielsen siger, at Selvstyrets boliger måske vil være renoverede om 16 år. Arkivfoto Foto © : Ineqarnermut Attaveqarnermullu Naalakkersuisoqarfik
Skrevet af Jens Thorin, Jens Betak
26. april 2019 16:26

Bor man i en af Selvstyrets boliger, som trænger til renovering, kan det være en god idé at væbne sig med tålmodighed.

Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur, Karl Frederik Danielsen (S), erkender nemlig, at det vil tage mange år for Selvstyret at indhente et renoveringsefterslæb på 1,7 milliarder kroner.

I 2019 er der blot afsat 90 millioner kroner til renovering og nedrivning af Selvstyrets boliger.

Fakta om Selvstyrets boliger
Selvstyret har omkring 6.000 boliger.

Nedrivningsmodne boliger: 1.169. 

Boliger, som det ikke kan betale sig at istandsætte, men er vurderet egnet til beboelse i 5-20 år: 4.544.

Boliger, der ikke kræver istandsættelse: 217.

Kilde: Naalakkersuisuts sektorplan 2016

- Hvis tingene går, som det ser ud nu, og bevillingen fortsætter med at være 90 millioner kroner, så vil vi måske om 16 år være i nærheden af at være over vedligholdelsesbehovet, siger Karl Frederik Danielsen.

Regningen til renoveringer stiger

Selvstyrets sektorplaner fra 2016 konkluderer, at blot 217 af selvstyrets omkring 6000 lejeboliger er egnede til beboelse. Resten bør enten renoveres eller rives ned.

LÆS OGSÅ Selvstyret halter gevaldigt efter med renoveringer af boliger

I 2016 var renoveringsefterslæbet på 1,5 milliarder kroner. Det tal er i dag steget til 1,7 milliarder kroner.

Torsdag kritiserede IA-medlem af Inatsisartut Peter Olsen, at der afsættes for få penge til renovering og nedrivning af Selvstyrets almennyttige boliger.

LÆS OGSÅ Ordfører kritiserer Naalakkersuisut for manglende boligreform

Peter Olsen mener, at bevillingen i finansloven bør forhøjes to til tre gange i forhold til det nuæværende niveau, som altså er 90 millioner kroner i 2019.

Anders Olsen fra Siumut efterlyser samtidig Naalakkersuisuts længe ventede boligreform.

Naalakkersuisoq lytter til kritikken, men kaster ansvaret tilbage til Inatisartut, der årligt vedtager en finanslov og heri beslutter, hvor mange penge der skal afsættes til vedlighold og renovering af lejeboliger.

- Hvis Inatsisartut beslutter at forhøje bevillingen til området, vil vi fra Naalakkersuisut være taknemmelige, siger Karl Frederik Danielsen.

Det ser dog ikke umiddelbart ud til, at der bliver tilført flere penge. Både Siumut og Demokraterne mener nemlig ikke, at området skal tilføres flere penge.