WWF Problembjørne bør regnes med i kvoterne

WWF vil have aflivede isbjørne trukket fra fangstkvoten, så den falder tilsvarende det antal man er nødt til at skyde, hvis bjørnene kommer for tæt på byer og bygder og bliver til fare for mennesker.
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
Skrevet af Merete Lindstrøm
27. maj 2018 12:59

Udmeldingen om at modregne de såkaldte problembjørne i kvoterne, kommer efter at der har været flere tilfælde med nærgående bjørne i Ittoqqortoormiit den seneste tid. Det får projektkoordinator hos WWF i Grønland, Kaare Winther Hansen til at råbe politikerne op.

- Isbjørne, der bliver aflivet i selvforsvar, bliver stadig ikke fratrukket fangstkvoten. Det er noget vi meget gerne ser fra selvstyrets side at det bliver indført.

LÆS OGSÅ WWF vil gå nye veje for at beskytte borgere og bjørne

Ifølge afdelingschef i Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug Amalie Jessen undersøger man i øjeblikket behovet for at sammenkæde de to ting.

- Lige nu er vi ved at vurdere de tal vi har indsamlet. Om det giver andledning til at lave ordninger således at man kan trække det fra.

Der findes data fra 2015 til nu, over hvor mange bjørne der er skudt i nødværge. I 2015 var tallet 14, mens der begge de to efterfølgende år er skudt 6 problembjørne. Men tallene er fortsat for usikre, mener Amalie Jessen.

- Men vi vurderer og når vi har et billeder der viser klart at det er en stigende tendens, så finder vi en ordning, der vil blive besluttet af Naalakkersuisut.

Hos WWF påpeger man at det har konsekvenser for forvaltningen, når man er nødsaget til at skyde bjørne ud over kvoten.

- På den måde gør aflivede isbjørne fangsten mindre bæredygtig end den er, siger Kaare Winther Hansen.