Prisundersøgelse er mangelfuld

En ny undersøgelse konkluderer, at der kun er mindre prisforskelle i landets butikker. Men kun "normalprisen" er undersøgt, og priserne på mange varer i undersøgelsen er ikke offentliggjort. Priserne svinger med 14 procent
07. marts 2014 10:38

Der er ikke de store prisforskelle på dagligvarer rundt omkring i landet i de private butikskæder og i Pilersuisoq-butikkerne. Sådan lyder konklusionen i en ny prisundersøgelse, som Atuisoq, Forbrugerrådet, har lavet.

Priserne svinger med 14 procent

Men oplevelsen for forbrugerne stemmer ikke overens med prisundersøgelsen, for det er nemlig kun nogle bestemte varer, som Atuisoq har indhentet priser på, og det er ikke de reelle priser i butikken, men kædens "normalpriser".

Undersøgelsen konkluderer, at forbrugerne i alle byer og bygder sjældent møder en pris på de undersøgte 204 varer, der ligger mere end 14 procent over eller under prisen andre steder.

- Det er et spændende og lidt overraskende resultat, undersøgelsen viste. Det viste sig, at der ikke er de store prisudsving internt i byerne og også mellem byer og bygder, siger afdelingschef i Atuisoq Jannik Isidor.

Æg er en af de varer, som ikke er en del af undersøgelsen. KNR har her til formiddag ringet til Pilersuisoq-butikkerne i Savissivik, Tasiilaq og i Illoqortoormiut og spurgt, hvor meget en bakke æg koster dér.

Nordpå i bygden Savissivik var der ingen æg - faktisk var det småt med varer i butikken i det hele taget. I Tasiilaq koster en lille bakke æg nu 26,50 kroner.

Men længere oppe ad Østkysten, i Illoqortoormiut, koster en lille bakke æg i denne uge 39 kroner. Til sammenligning med de to Pilersuisoq-butikker koster en lille bakke æg i Brugsen i Nuuk 18,50 kroner, omkring det halve af prisen i Illoqqortoormiuts Pilersuisoq.

Vi spurgte Atuisoq, om deres undersøgelse er dækkende, når en bakke æg svinger cirka 100 procent i pris, og æg ikke er på Atuisoqs offentlige prisoversigt.

- Det er jo et meget konkret spørgsmål og svært for mig at svare specifikt på. Men det kan være, at der er et tilbud på denne vare på det tidspunkt, man er ude at handle. Tilbud bruges meget af de store kæder, siger afdelingschef Jannik Isidor.

Undersøgelsen dækker kun butikskædernes oplyste normalpriser.

Grøntsager er også én af de varergrupper udover æg og mejeri, som Forbrugerrådet ikke har valgt at tage med i den offentlige opgørelse. 

Undersøgelsens resultat med en gennemsnitlige prisforskel på max. 14 procent dækker dog alle varegrupper, oplyses det.