Jess Svane: - Prisstigningen er solidarisk

Naalakkersuisoq for Erhverv, Energi og Forskning forsvarer prisstigninger på el og vand med, at de giver mulighed for udvikling ved Qaanaaq.
Den nylig udmeldte prisstigning på el og vand forventes at betyde en merudgift på cirka 324 kroner årligt for en familie på fire. Arkivfoto Foto © : rneliussen@gmail.com
Skrevet af Merete Lindstrøm
26. juli 2019 07:39

Nukissiorfiit har hævet prisen på el og vand med Naalakkersuisuts godkendelse. Begrundelsen er blandt andet ekstra udgifter til genoprettelse af forsyningen i Qeqertat ved Qaanaaq.

Generelt om prisstigningen siger Jess Svane:

 - Der har ikke være nogen prisstigning i de sidste tre år, men der har være prisnedsættelser, siger Jess Svane med henvisning til indførelsen af ensprissystemet.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit hæver prisen på el og vand

Øgede omkostninger trods midler fra finanslov

Den nylig udmeldte prisstigning på el og vand forventes at betyde en merudgift på cirka 324 kroner årligt for en familie på fire. Prisen på el hæves med fem øre per kilowatt-timen, og prisen på vand hæves med én krone per kubikmeter fra 1. august. Det betyder, at prisen på vand bliver 20 kroner per kubikmeter, og prisen på el bliver 1,65 per kilowat-time.

Nukissiorfiit skriver på sin hjemmeside, at prisstigningen skyldes, at Polaroil fra 1. maj har hævet olieprisen, og det betyder større udgifter til produktionen af el, vand og varme. Derudover er omfanget af etablering af energiforsyning i den lille bygd Qeqertat øget. Der var ellers taget højde for de ekstra udgifter ved genetablering af forssyningen i bygden på finansloven for 2018, hvor der var 18,4 millioner kroner.

Derudover er der fremover afsat et årligt tilskud til Nukissiorfiit på 1,8 millioner kroner til driften på finansloven. Tilskuddet skulle forhindre ekstraudgifter for Nukissiorfiit i forbindelse med genoprettelsen i Qeqertat.

Men Naalakkersuisut har pålagt Nukissiorfiit at betale for installation af el-stikledninger og mindre husinstallationer i bygdens huse, hvilket normalt er befolkningen selv, der betaler. Det betyder en øget udgift for Nukissiorfiit, som nu skal hentes hjem ved hjælp af prisstigningen på el.

LÆS OGSÅ Qeqertat skal være bygd igen

Alle skal betale for udviklingen af bygder

KNR spurgte Naalakkersuisoq, hvorfor resten af den grønlandske befolkning skal betale for installationerne i Qeqertat, når andre selv skal betale. 

 - Det er vigtigt, at der føres samfundsmæssig bæredygtig politik, hvor der også gives muligheder for udvikling og velfærd i landets bygder og yderdistrikter. Dette er baggrunden for, at det er valgt, at Nukissiorfiit skal finansiere stikledninger i Qeqertat, udtaler Jess Svane.

I øvrigt håber Naalakkersuisoq at genoprettelsen af Qeqertat som bygd vil få positive konsekvenser for erhverv og politik i Qaanaaq.