Nukissiorfiit hæver prisen på el og vand

På bare ti dage har Nukissiorfiit både hævet priserne på el og vand samt pålagt alle kunder nye gebyrer, men kort efter trukket de nye gebyrer tilbage igen.
Nukissiorfiit skriver på sin hjemmeside, at prisstigningen skyldes, at Polaroil fra 1. maj har hævet olieprisen, og det betyder større udgifter til produktionen af el, vand og varme. Arkivfoto
Skrevet af Merete Lindstrøm
24. juli 2019 06:42

Lige under 900 kroner om året. Det var, hvad en familie skulle betale mere for sit vand og varme ved Nukissiorfiits varslede prisstigninger og nye gebyrer.

Men lige så hurtigt som gebyrerne blev indført og faktureret første gang til august, lige så hurtigt er de trukket tilbage. Nukissiorfiit forklarer det med, at de efter interne overvejelser har vurderet, at de ikke har varslet gebyrerne i god nok tid og derfor trækker dem tilbage igen for at varsle i bedre tid, inden de indføres.

-  Vi regner med at kunne indføre en form for gebyrer ved årsskiftet. Om det lige bliver denne samme model, som vi netop har trukket tilbage, kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, siger Energidirektør hos Nukissiorfiit Michael Pedersen.

Prisstigningen

Nukissiorfiit forventer, at en familie på fire skal betale 324 kroner mere om året, efter at prisen på el hæves med fem øre per kilowatt-timen, og prisen på vand hæves med én krone per kubikmeter fra 1. august. Det betyder, at prisen på vand bliver 20 kroner per kubikmeter, og prisen på el bliver 1,65 per kilowat-time.

LÆS OGSÅ Qeqertat skal være bygd igen

Nukissiorfiit skriver på sin hjemmeside, at prisstigningen skyldes, at Polaroil fra 1. maj har hævet olieprisen, og det betyder større udgifter til produktionen af el, vand og varme. Derudover er omfanget af etablering af energiforsyning i den lille bygd Qeqertat øget. Prisstigningerne er godkendt af Naalakersuisut.

Bygden der skal genoprettes

I forbindelse med genetablering af energiforsyning i Qeqertat er der afsat 18,4 millioner kroner til at etablere vand- og elværk i bygden.

Derudover er der fremover afsat et årligt tilskud til Nukissiorfiit på 1,8 millioner kroner til driften på finansloven. Tilskuddet skulle forhindre ekstraudgifter for Nukissiorfiit i forbindelse med genoprettelsen i Qeqertat.

Nukissiorfiit slipper dog alligevel ikke helt for ekstraudgifter. Det er nemlig for nyligt besluttet af Naalakersuisut, at omkostningerne til at installere el-stikledninger og mindre husinstallationer i bygdens huse, så folk får adgang til el, skal afholdes af Nukissiorfiit. Normalt er det noget, som Nukissiorfiits kunder betaler selv.  De penge skal hentes ved hjælp af prisstigningen på el.

Prisen på varme forbliver den samme. Nukissiorfiit håber, at det vil betyde at varmeforsyning baseret på vedvarende energi vil stige, når forbrugerne oplever en prisstigning på fyringsolie, mens varmeprisen fra Nukissiorfiit forbliver på samme lave niveau.

Hvis gebyrerne indføres

Hvis Nukissiorfiit indfører gebyrerne ved årsskiftet, vil det betyde en ekstra udgift på 540 kroner per husstand. Hvis man derimod benytter betalingsservice, kan man slippe med 240 kroner mere om året.

Gebyrerne vil betyde en øget indtægt for Nukissiorfiit på 1,2 procent. Med en omsætning på lige under 782 millioner kroner, som Nukissiorfiit havde sidste år, vil det betyde en øget indtjening på omkring 9,3 millioner kroner.

Ensprissystemet:

- Enprissystemet blev indført i begyndelsen af 2018 og medførte, at prisen på el og vand er ens for alle borgere i Grønland, uanset hvor man bor.
- Før kostede el det dobbelte i nogle bygder i forhold til, hvad det kostede i byerne. 
Ensprissystemet har betydet en mindre indtægt for Nukissiorfiit på 28 procent. Virksomheden estimerede, at private ville spare 56 millioner, fiskeindustrien 10 millioner og erhvervslivet 22 millioner kroner ved indførelsen af det nye prissystem.

KNR har spurgt, hvorvidt gebyrerne har noget med selskabets samlede økonomi at gøre, og om de er en konsekvens af de færre indtægter, som ensprissystemets har medført.

Men det afviser energidirektør Michael Pedersen. Han siger, at det ene gebyr skal motivere flere kunder til at benytte betalingsservice for at spare på administrationsomkostningerne.

Gebyret på 20 kroner per regning, som alle skal betale, begrunder han med, at andre firmaer også har gebyrer på regninger, og at det er helt naturligt, at Nukissiorfiit gør det samme. Selskabet har drøftet en mulig indførelse af gebyrer siden 2017, men valgte ikke at indføre dem under processen med at indføre ensprissystemet.