Lars-Emil Johansen: Prins Henrik var både formel og uformel samtidig

Prins Henrik var en varm og uformel person i en meget formel position. Sådan fortæller formanden for Inatsisartut, Lars-Emil Johansen, om sin erindring af Prins Henrik.
Foto © : Nûno Isbosethsen/KNR
14. februar 2018 13:24

- Jeg husker Prins Henrik som en varm person. En der elsker grønlændere og en der elsker Grønland. En der både er højtidelig og uformel, næsten på samme tid, siger Lars-Emil Johansen.

Formanden for Inatsisartut husker personligt et møde med Prins Henrik under fejringen af 200-året for Norges løsrivelse fra Danmark, der foregik i Operaen i København.

LÆS OGSÅ Prins Henrik var en mand med humor

LÆS OGSÅ Folk strømmer til Amalienborg Slotsplads

På vej ind i salen efter pausen i fejringen fik Prins Henrik pludselig øje på de grønlandske deltagere, husker Lars-Emil Johansen.

- Der brød Prins Henrik med den måske lidt stive protokol, da han fik øje på os, altså nogle mennesker fra Grønland. Der sagde han "Der har vi Grønland!" Og med stort smil og åbne arme gik han hen for at hilse på os. Han gik fra de øvrige medlemmer af Kongehuset, blot for at hilse på os og blot for at vise, hvor glad han er for at se Grønland eller grønlændere, og hvor glad han var for Grønland. Det viser hans meget spontane glæde og kærlighed til landet og dets folk, siger Lars-Emil Johansen.

Han opsumerer sit indtryk af Prins Henrik som.

- En både uformel og varm person i en meget formel position, siger Lars-Emil Johansen.

LÆS OGSÅ Prins Henrik følte sig værdsat i Grønland

LÆS OGSÅ Prins Henrik er død

Se et indslag om Kongehusets besøg i Grønland i 2015 her:

Prins Henrik 2015