Politisk kommentator: Pele Broberg skal finde ud af at holde på vælgerne i bygderne

Pele Broberg er ny formand for Naleraq, og Christian Schultz Lorentzen forudsiger, at det potentielt kan koste partiet stemmer fra bygderne.
Christian Schultz Lorentzen, ansvarshavende chefredaktør på avisen AG. Foto © : Leiff Josefsen
28. juni 2022 08:09

- Der kommer selvfølgelig en opgave, når man skal løfte arven efter en som Hans Enoksen.

Sådan siger Christian Schultz Lorentzen, ansvarshavende chefredaktør på avisen AG, omkring Naleraqs nye formand, Pele Broberg.

På et ekstraordinært landsmøde lørdag 25. juni valgte Naleraq Pele Broberg som deres nye formand. Det kom efter, at tidligere formand Hans Enoksen pludselig trådte tilbage mandag i sidste uge.

LÆS OGSÅ Broberg: Det er en stor opgave at løfte arven fra Hans Enoksen

Og ifølge Christian Schultz Lorentzen er der store sko at fylde for Pele Broberg. Blandt andet når det kommer til vælgerne i bygderne.

- Pele Broberg appellerer formentligt mere til folk i byerne end i bygderne som person. Så en af hans meget vigtige opgaver frem til næste valg bliver at kunne bevare bygderne. Hans Enoksen, bygdepartisanen, har givetvis høstet mange stemmer ude omkring på kysten, siger han.

Han forudsiger, at partiformandsskiftet potentielt kan komme til at koste Naleraq stemmer. 

Skabe gode forhold 

Pele Broberg begyndte sin politiske karriere i 2018, hvor han blev valgt til Inatsisartut for Naleraq. Han har været naalakkersuisoq af flere omgange, så han er ikke ny i politik, men han får alligevel en opgave med at skabe relationer til de andre partier, mener Christian Schultz Lorentzen.

- Naleraq står med den udfordring, at de er et mindre parti, og for alle mindre partier gælder det om at have gode alliancepartnere. Så han skal rundt og have nogle kaffemøder med de forskellige partiformænd.

 

Foto © : Else Olsvig

Naleraq havde ekstraordinært generalforsamling i lørdag, hvor Pele Broberg blev indstillet som formand. Foto: Else Olsvig / KNR.

 

Dog stiller han spørgsmål ved, hvordan det vil gå med Inuit Ataqatigiit, da Naleraq røg ud af koalitionen tidligere i år, hvorefter IA indgik i en ny koalition med Siumut.

Han spekulerer i hvorvidt oppositionspartierne vil lave en fælles oppositionspolitisk front.

Uanset hvad, bliver det interessant at se, hvordan Pele Broberg griber opgaven an.

- Det er jo sådan i politik, at det ofte er meget person relateret, og selvom at det er mit indtryk at Hans Enoksen var meget vellidt rundt omkring, så kan Pele Broberg måske noget andet. Det må tiden vise, siger Christian Schultz Lorentzen.

Kampen for løsrivelse

Naleraq planlægger en ordinær generalforsamling, og før den er afholdt kan det være svært at sige noget om, hvordan den politiske linje vil se ud for partiet under ny ledelse, mener Christian Schultz Lorentzen.

Dog har Pele Broberg markeret sig på nogle bestemte sager under sin tid i grønlandsk politik, blandt andet selvstændighed fra Danmark, og dermed kan man godt fundere i, hvordan det kommer til at påvirke partiet.

- Noget af det Pele Broberg har været kendt for har været det her med løsrivelsesspørgsmålet, og egentlig også spørgsmålet omkring, hvem der potentielt skal kunne stemme ved en folkeafstemning om løsrivelse fra Danmark. Spørgsmålet er jo, om man vil trykke på speederen yderligere med hensyn til løsrivelse fra Danmark, altså hele selvstændighedsdebatten, siger Christian Schultz Lorentzen.

LÆS OGSÅ Pele Broberg er ny formand i Naleraq

Efter landsmødet i lørdags sagde Pele Broberg til KNR, at der ikke vil blive ændret på de politiske mærkesager lige nu og her, og at arbejdet for selvstændighed stadig vil være centralt for partiet.