Politireform: Lettere sagsgang og ny titel til politimesteren

Ny reform ligestiller Grønlands Politi med færøsk og danske politikredse. Det betyder nye arbejdsgange, et nyt klagenævn og en ny chef-titel.
Grønlands Politi bliver fremover sidestillet med de 13 andre politikredse under Rigspolitiet. Foto © : KNR
22. marts 2022 09:24

I 2007 gennemgik dansk politi en større reform, som blandt andet opdelte Danmark i nye politikredse. Men politiet på Færøerne og i Grønland blev overset - her forblev alt uforandret.

Men det er slut nu. Grønlands Politi kommer nu ind under de samme organisatoriske rammer som resten af politikredsene.

Det sker, når Folketinget i løbet af foråret forventes at vedtage en reform af det grønlandske politi - efter ønske fra Grønlands Politi og Inatsisartut.

- Borgerne kommer nok ikke til at mærke ret meget til det, men for os, der arbejder i politi- og anklagemyndigheden, vil det komme til at betyde en del, siger politimester Bjørn Tegner Bay til KNR.

Vigtigt i store sager

Der bliver ikke tale om hverken åbning eller lukning af politistationer, flytning af medarbejdere eller flere eller færre betjente. I stedet handler reformen især om måden, som politiet arbejder med de andre politikredse på.

I dag refererer Grønlands Politi nemlig direkte til Justitsministeriet, men fremover kommer politikredsen til at være ligestillet med de 13 andre politikredse i rigsfællesskabet og vil høre ind under rigspolitiet.

Og det betyder, at der ikke skal tages hensyn til, om en forespørgsel om samarbejde kommer fra Grønlands Politi eller fra Fyns Politi. Arbejdsgangen bliver mere smidig, og det er især afgørende, når der er store operationer.

- Når vi har de helt store operative hændelser - for eksempel tsunami-krisen (i Karrat Fjord, red.) - bliver det lidt noget rod, at vi bruger forskellige måder at referere ind i systemet alt efter, hvor i riget det foregår, siger politimester Bjørn Tegner Bay.

- Det har en betydning, at vi - for at kunne være så effektive som muligt - kan bruge de samme standarder som vores kolleger i resten af riget, siger han.

LÆS OGSÅ Politimesteren: Vi skal ændre den måde vi drikker alkohol på

En anden væsentlig del af reformen er, at Grønlands Politi kommer til at blive omfattet af Det Uafhængige Politiklagenævn.

Det betyder, at ansatte hos Grønlands Politi fremover ikke selv skal behandle klager over sine kolleger.

- Hvis man klager over os i politiet, eller hvis man vil anmelde os for at have begået noget kriminelt, er det ikke længere os selv i politikredsen, der skal behandle klagen og så sende den til en politiklagenævn. I stedet bliver det Den Uafhængige Politiklagemyndighed, siger Bjørn Tegner Bay.

Ikke politimester, men politidirektør

Og så er der en lille og mere kosmetisk ændring.

For snart står der ikke længere 'politimester' på Bjørn Tegner Bays skilt, men i stedet 'politidirektør'.

- Den eneste, det måske har en lille smule betydning for, det er mig. Og det er kun min titel, der bliver ændret. Det har ikke nogen betydning for min jobfunktion, min lønseddel eller mit ansættelsesforhold, siger han.

- Det er en måde at understrege på, at vi er sidestillet med de andre kredse organisatorisk, og derfor skal Grønlands Politi også ledes af en politidirektør ligesom de andre politikredse.

- Jeg vil nok ikke brokke mig ret meget, hvis I kommer til at kalde mig politimester stadigvæk, siger Bjørn Tegner Bay.