Politikerne lader sig ikke friste af amerikanske drømme
Det er næppe gået nogens næse forbi, at Donald Trump bliver USA's næste præsident.
Det får flere til at spekulere i, om han vil gentage sit tilbud fra 2019, hvor han luftede ideen om at købe Grønland.
Selv har den kommende præsident ikke sagt noget i den retning. Det holder dog ikke hans partikollega Mike Collins, der er republikansk medlem af kongressen, tilbage.
På det sociale medie X har Mike Collins lagt et billede op, der viser et kort over USA med valgresultatet fra præsidentvalget. Det særlige ved hans version er dog, at Grønland er tilføjet som en ny stat.
Collins skriver ligeledes "Project 2029", hvilket kan fortolkes som et udtryk for, at Grønland skal være en stat i USA i 2029.
Kommer ikke på tale
Den republikanske politiker skal dog ikke regne med at få opbakning fra Grønlands måske mest selvstændighedslystne parti, Naleraq.
Formanden Pele Broberg har nemlig ingen interesse i, at Grønland skal blive underlagt USA.
- Det kan ikke komme på tale, at vi skal være medlem af nogen union eller lignende, fordi så har man ikke højhedsretten (red. fuld suverænitet). Vi har ikke interesse i først at kæmpe os fri af det danske kongerige, for derefter at melde os ind i det næste flertalstyranni, siger han.
Pele Broberg afviser altså klart, at Grønland skal blive en del af USA. I stedet bør man se på at indgå en 'free association'-aftale, der ifølge Pele Broberg ikke konflikter med drømmen om selvstændighed. Han peger selv på Danmark som en oplagt kandidat. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er USA en oplagt mulighed.
- Vi skal ikke underlægge os amerikanske regler. Vi skal være et selvstændigt land, som får hjælp fra USA. Så kan man fortsætte med gratis sundheds- og uddannelsessystem - alle de goder vi kender i dag, plus vi kan få en bedre forbindelse til Nordamerika.
Selvstændighed først
Overfor KNR har naalakkersuisut allerede sagt, at beslutninger om Grønlands fremtidige positionering på den globale scene skal træffes ud fra landets samlede interesser.
- Det er vigtigt, at vi som et samlet land overvejer, hvordan vi fremadrettet skal positionere os, ikke baseret på individuelle politiske holdninger, men Grønlands interesser som et samlet land. Dette bliver prioriteret højt af alt, siger Vivian Motzfeldt, naalakkersuisoq for udenrigsanliggender.
Vi har også talt med Jens Frederik Nielsen, der er formand for Demokraatit, skyder spekulationerne til hjørne. I første omgang vil han fokusere på, at gør Grønland klar til selvstændighed, før man lægger sig fast på modellen.
- Vi skal have bygget et fundalment før vi skal starte statsdannelse. Det er vores holdning. Den ændrer sig ikke uagtet om amerikanerne eller nogen andre kommer med et tilbud, siger han.
Det ser altså ikke ud til, at vores politikere er klar til at bakke op om, at Grønland bliver den 52. stat i De Forenede Stater.