Politikere om tandbøjleproblemer: Man skal huske, at folk også bor udenfor Nuuk

I Grønland er det ikke muligt at få tandbøjle på andre steder end i Nuuk. Men sådan burde det ikke være ifølge formand for Naleraq, Pele Broberg og Siumuts politiske ordfører, Doris J. Jensen.
Udenlandsk arbejdskraft kan muligvis afhjælpe problemerne med manglende tandlæger, mener Naleraqs Pele Broberg. Foto © : KNR

- Det er ønskeligt, at man skal være opmærksom på, at folk også lever andre steder end i Nuuk, og at folk fortsat skal kunne bo i deres hjemby, lyder det fra formanden for Naleraq, Pele Broberg.

Udtalelsen kommer ovenpå den nyhed, som KNR bragte tidligere på ugen, hvori det fremgik, at børn i Grønland ikke kan få tandbøjle, hvis ikke de bor i Nuuk.

LÆS OGSÅ Sakarine Olsen Müllers børn kan ikke få tandbøjler: Vi er kommet til det punkt, at vi nu planlægger at flytte

Det har blandt andet fået en familie fra Sisimut til at planlægge at flytte til Danmark, fordi de ikke kan få rettet deres børn tænder i deres hjemby. 

- Jeg har tre børn, som skal have tandbøjler, og det frustrerer mig, at vi står her nu og skal kæmpe videre, fordi der ikke er kommet nogen reaktion på vores henvendelser fra for to år siden, siger Sakarine Olsen Müller fra Sisimiut.

Hun fortæller videre, at det vil være et stort offer for familien at tage så drastisk et skridt som at flytte til Danmark, men at det er nødvendigt, som det ser ud nu. 

- Vi bliver nødt til at forlade vores børns hverdag, skolegang og venner. Det kommer vi til at ofre. Og for os forældre bliver det hårdt at forlade vores by.

- Hvis muligheden var der, ville jeg foretrække at blive i denne by og få den hjælp, vi har brug for, siger Sakarine Olsen Müller.

Mangel på tandlæger

I Nuuk er det op til femte klasse muligt at få bøjle på tænderne igennem det offentlige.

Dette er dog ikke en mulighed for beboere i resten af landet, hvor der helt generelt er stor mangel på tandlæger.

Men manglen på tandlæger kan løses via udenlandsk arbejdskraft, foreslår Pele Broberg.

- Vi har søgt efter en mere fleksibel, udenlandsk arbejdskraft. Især tandlæger, læger og lignende fra udlandet. Vi har gjort en indsats for at prøve at nå frem til, hvordan vi kan tiltrække tandlæger fra eksempelvis Polen, siger han og fortsætter:

- En af de ting, vi også har drøftet, er, hvordan man kan henlægge private tandlæger til at hjælpe til på kysten, for lige nu mærker vi i højere og højere grad konsekvenserne af, at det er den offentlige sektor, som er primær forvalter, lyder det fra Pele Broberg.

Hos Siumut er der også utilfredshed med den nuværende ordning hos partiets politiske ordfører, Doris J. Jensen.

- Det kræver nytænkning, da der er få tandlæger, der kan rette tænder op. Og forældrene fra Sisimiut, der blev interviewet, nævnte at man kan etablere et rejsehold af tandlæger i Nuuk, der kan rejse til de andre byer. Jeg opfordrer til, at finansudvalget og Naalakkersuisut undersøger sådanne muligheder, siger hun.

Kræver svar fra Naalakkersuisut

Doris J. Jensen har stillet spørgsmål til Naalakkersuisut om, hvorvidt Naalakkersuisut har planer om at udbygge og ligestille alle borgere i landet vedrørende tandbøjlebehandling, men hun afventer stadig svar på spørgsmålet.

Hun mener det er uacceptabelt og kalder det for "forskelsbehandling", at det kun er borgerne i Nuuk, der har mulighed for at få tandbøjler. Hun kræver derfor svar fra Naalakkersuisut.

- Det er selvfølgelig svært at acceptere. Derfor har jeg stillet spørgsmål til Naalakkersuisut om de har en vision for at bringe dette forhold i orden, og altså om Nalakkersuisut vil sørge for lige muligheder for borgerne i Grønland, siger hun.

Doris J. Jensen synes, det er en kritisk udvikling, hvis andre familier også overvejer at flytte ud af landet, fordi de føler, at de ikke får en ordentlig sundhedsbehandling.

- Det vil være meget beklageligt, hvis vores medborgere bliver nødt til at rejse til Danmark eller i det hele taget forlade landet, fordi de ikke kan få deres tænder rettet op, siger hun.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Naalakkersuisoq for Sundhed, Mimi Karlsen, men hun oplyser, at hun først har tid torsdag.