Politiker: Kan vi så få kammertonen

Demokraternes Anna Wangenheim kalder det en usmagelig heksejagt, når befolkningen hænger sundhedspersonale ud på de sociale medier.
Demokraatits Anna Wangenheim beder om dialog og kommunikation for at løse de udfordringer, der er i sundhedsvæsenet i stedet for heksejagt på Facebook. Foto © : Privat foto
Skrevet af Merete Lindstrøm
05. november 2019 12:00

Hvis ambulancen var kommet hurtigere, havde han levet endnu. Portørerne bruger vist ambulancen som familietaxa.

Det er udsagn som dem, man kan finde på Facebook, og det skal der sættes en stopper for, mener Anna Wangenheim, for det er ikke konstruktivt.

- Det er med til at skade arbejdsmiljøet for dem der udføre et godt stykke arbejde i sundhedsvæsenet hver dag og det påvirker altså arbejdsmiljøet i høj grad.

Det er mere konstruktivt på officielle kanaler 

Hun mener, at problemet i høj grad handler om, at der mangler information om de klageinstanser, der findes, hvor befolkningen kan gå hen med sine klager og frustration, når sundhedsvæsenet ikke slår til.

-  Det er blevet så nemt at hænge problemer ud på de sociale medier. Det er ikke særlig konstruktivt, og det skader i den grad de mennesker, der arbejder i sundhedsvæsenet, siger Anna Wangenheim.

LÆS OGSÅ Sundhedsvæsenet lider under øget specialisering i Danmark

Signe Ravn-Højgaard der er forsker ved Institut for Samfund, Økonomi & Journalistik på Ilisimatusarfik har også bemærket en stigende tendens til, at vi udtrykker vores utilfredshed på Facebook med problemer, som vi oplever i dagligdagen. Hun mener, at folk der sidder bag en skærm ofte udtrykker sig hårdere, end de ville gøre, hvis de stod ansigt til ansigt med dem, de kritiserer.

- Det bliver problematisk, når utilfredsheden bliver til konkrete og alvorlige beskyldninger, som omfatter enkeltpersoner. Blandt andet fordi de ikke kan forsvare sig, siger hun.

Kritiken skaber andre problemer

I forvejen kæmper man mange steder i sundhedssektoren med manglende personale, og den offentlige gabestok hjælper ikke på problemet mener politikeren:

- Det kan jo have den konsekvens at vikarerne ikke kommer igen eller at medarbejderne simpelthen stopper fordi de ikke kan forsvare sig. de er jo underlagt en tavshedspligt så de ikke kan gå ud og forsvare sig offentligt, siger Anna Wangenheim.

LÆS OGSÅ Manglende børnepolitik skyldes personalemangel

Anna Wangenheim opfordrer i en pressemeddelelse til, at vi skal blive bedre til at tage medansvar og medejerskab og tale sammen om at gøre tingene bedre frem for den usmagelige heksejagt, som hun ser på Facebook i dag.