Politiet takker entreprenører for at stille generatorer til rådighed

Flere entreprenører hjælper til med at holde samfundskritiske funktioner kørende som for eksempel sundhedsvæsnet under strømforsyningskrisen. Myndighederne siger, at man stadig skal spare på strømmen i Nuuk.
Flere butikker i Nuuk, heriblandt Brugseni var nødt til at lukke under strømafbrydelserne. Foto © : Anne Meisner / KNR
Skrevet af Malik Brøns
03. december 2021 13:06

Fredag virker strømforsyningen i Nuuk til at være stabiliseret.

Siden mandag har strømmen i hovedstaden slukket og tændt i tide og utide. Mandag til tirsdag varede strømafbrydelsen i godt 18 timer.

Under den lange strømafbrydelse har butikker, politistationer og sundhedsvæsnet været udfordret og kun delvist været tændt af nødgeneratorer.

Men myndighederne har fået hjælp af flere entreprenører til at holde driften kørende, og politiet vil gerne sende en stor tak til dem.

LÆS OGSÅ Lammede telefoner: Regionslæge har aldrig oplevet noget lignende

Entreprenørerne har nemlig stillet generatorer til rådighed, så samfundskritiske funktioner som sundhedsvæsenet fortsat kan fungere, hvis strømmen bliver afbrudt igen.

Det er entreprenørerne MT Højgaard, Nuuk Oil, Permagreen, ISTAK, Munck Gruppen, EMJ-Atcon og Sarfaq.

- Politiet står for koordinering af beredskabet, og vi har kun oplevet virkeligt godt samarbejde mellem alle aktører, og vi vil gerne sende en særlig tak til de entreprenører, der har stillet deres generatorer til rådighed, så de samfundskritiske funktioner kan fungere, sagde politimester Bjørn Tegner Bay på et pressemøde torsdag om strømafbrydelserne. 

- Vi har i politiet også mødt stor opbakning fra byens borgere, og de udtrykker stor forståelse når man møder dem.

Dage eller uger for at ordne fejlen

På et pressemøde torsdag eftermiddag forklarede Kaspar Mondrup, der er energidirektør i Nukissiorfiit, at man havde fundet fejlen. 

Fejlen var, at der var et såkaldt "kordelbrud" ved vandkraftværket. Kablerne bliver holdt sammen med et bånd, men det bånd er altså blevet brudt op, så kablerne løsner sig og rammer hinanden, hvilket kortslutter for strømmen til Nuuk. 

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit: Fejlen er fundet, men det kan tage dage eller uger

Energidirektøren vurderer, at hvis man er heldig, så kan det tage dage at ordne, men hvis man er mindre heldig, så vil det tage uger. 

Indtil videre vil Nukissiorfiits strømforsyning af Nuuk køre på ren diesel fra byens nødkraftværk. 

Nukissiorfiit opfordrede folk i Nuuk til at spare på strømmen, ved at undgå at vaske tøj, lave mad i ovnen og slukke for radiatorer i rum, der ikke benyttes.

Det skal folk blive ved med, siger politiet på vegne af Nukissiorfiit.

- Nukissiorfiit meddeler, at det kan mærkes på strømforbruget, og at byen i øjeblikket kører på et stabilt strømniveau.

- Borgerne skal dog fortsat være meget opmærksomme på deres elforbrug og undgå unødig brug af strøm – og særligt udsætte tøjvask og madlavning i ovnen til senere.

Tusass meddeler desuden, at telekommunikationen er stabiliseret i hele landet, og det samme er gældende for Nuuk, hvor der dog kan ske enkelte udfald i Nuuk.