Regionslæge Jesper Olesen.Foto: KNR

Lammede telefoner: Regionslæge har aldrig oplevet noget lignende

Et massivt strømsvigt i Nuuk har ramt mobildækningen i hele landet tirsdag formiddag. Det har betydet, at telefonlinjerne tilsundhedsvæsenet og politiet var kappet.

Et massivt strømnedbrud i Nuuk påvirker tirsdag formiddag mobildækningen i hele landet. 

I flere timer har det ikke været muligt at ringe til hverken politi, brandvæsen eller sundhedsvæsenet over telefonerne. 

Kort før klokken 11 burde forbindelserne dog være stabile flere steder.

Hvis man er heldig at have mobilforbindelse, så kan man altså godt ringe til politiet (701448) og sundhedsvæsenet (344000) nu. Man kan dog stadigvæk ikke kontakte brandvæsenet på 113.  

På Dronning Ingrids Sundhedscenter har problemerne med mobildækningen skabt voldsomme udfordringer. Det fortalte ledende regionslæge Jesper Olesen til KNR tirsdag morgen.

- Det er første gang, at vi oplever, at mobilnettet er nede. Vi har oplevet, at vores eget telefonsystem er gået ned. Der har vi skiftet til mobiltelefoner, men det hjælper ikke, når nettet ikke virker.

- I den situation har vi ikke noget modtræk, sagde regionslægen.

Kan man stadig ikke ringe fra sin mobil, må man møde fysisk op, ligesom det var tilfældet tirsdag formiddag.

- Vi kan ikke gøre noget. Hvis folk kunne ringe til os, så ville vi gerne komme og hjælpe dem, men folk kan ikke ringe til os.

- Man må prøve at gøre alt, hvad man kan, for at få hjælp fra naboer og venner, og hvem der ellers kan hjælpe, siger regionslægen, sagde Jesper Olesen tidligere tirsdag.

Nødgenerator har givet strøm til hospitalet

Hospitalet har hele tiden haft strøm via en nødgenerator. Derfor har personalet hele tiden kunne behandle dem, der mødte op fysisk.

- Dem, der møder op, tager vi naturligvis i mod. Vi har strøm her i bygningen, så vi kan godt undersøge folk, sagde Jesper Olsen.

- På den måde prøver vi at få styr på, hvad folk fejler. Men vi har problemer med at journalføre og bruge vores normale systemer til at udskrive medicin. Det kan vi dog løse, så hvis folk bare møder op, skal vi nok hjælpe.

Nedbruddet skete i forbindelse med en massiv strømafbrydelse i hovedstaden. Det har resulteret i, at Nuuk har været mørklagt siden klokken 23 i går.

Enkelte steder i byen har fået støm tirsdag formiddag.

Nukissiorfiit har tidligere oplyst på Facebook, at selskabet regner med, at det er en såkaldt transmissionslinje fra vandkraftværket i Buksefjorden, der er blevet beskadiget på grund af stormen.

Grønlands Politi oplyser også, at forsyningsselskabet arbejder på at etablere nødstrøm til Nuuk.  

KNR har hele morgenen forsøgt at få et interview med forsyningsselskabet, men energidirektør Kasper Maandrup har afvist at stille op.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl