Politiet om sirene ved sikkerhedslanding: Det er jo ikke meningen, at folk skal blive utrygge

Grønlands Politi vil diskutere, om der skal fortsat skal lyde katastrofealarmer over Nuuk, når et fly sikkerhedslander som søndag morgen.
- Mittarfeqarfiit har fulgt reglerne - men reglerne bør ændres, siger Grønlands Politi til KNR.
15. august 2022 11:14

Tidligt søndag morgen vågnede en del mennesker i Nuuk op til lyden af en katastrofealarm. Og når den lyder, skal man holde sig indendøre og tænde for radioen og vente på at høre, hvad der sker. 

Sådan er reglen. Spørgsmålet er bare, om den regel altid er særlig smart.

- Nu skal vi se på sirenevarslingssystemet. Det er jo ikke meningen, at det skal gøre folk utrygge, siger politikommissær Gideon Quist til KNR. 

LÆS OGSÅ Katastrofealarm i Nuuk er afblæst - var sandsynligvis en fejl

Han vil have drøftet, om det virkeligt nødvendigt at alarmere en hel by, når et fly sikkerhedslander i lufthavnen, som var det, der startede alarmen tidligt i går morges.

- Derfor indkalder Grønlands Politi til et møde i næste uge med de relevante samarbejdspartnere. Og så tror jeg, at vi skal drøfte og opdatere proceduren for varslingssystemet i forbindelse med sikkerhedslandinger i lufthavnen, siger Gideon Quist. 

Det giver et gip i os alle

Søndag morgen fik et Dash 8-fly, GL 1540, problemer med en motor på vej til Kangerlussuaq fra Nuuk. Og så vendte det om og gjorde klar til en sikkerhedslanding i hovedstaden - og derfor lød alarmen over Nuuk. 

Lyden af alarmen fik folk til at kommentere på Facebook, hvor forvirringen var total. Til KNR sagde politikommissær Gideon Quist kort efter klokken 08.00, at alarmen sandsynligvis var “en fejl”. Men det var den ikke. Mittarfeqarfiit var hurtigt ude med beskeden om, at proceduren var fulgt. En operatør i kontroltårnet trykkede på alarmknappen præcis, som han eller hun skulle, da der var 20 minutter til sikkerhedslanding. 

LÆS OGSÅ - Nej, alarm i Nuuk var ikke en fejl: Vi har fulgt proceduren

Ifølge kommunikationschef Malene Lynge sker det “for hurtigt og effektivt at kunne aktivere de nødvendige samarbejdspartnere hos myndighederne”. 

- Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at folk bliver utrygge. Det giver et gip i os allesammen, når alarmen lyder. Den lyder jo, fordi der sker noget alvorligt. Og det er en del af vores faste sikkerhedsprocedure, at den skal aktiveres ved en sikkerhedslanding, siger hun til KNR. 

Skal kun lyde, når der er fare på færde

Og det er så den procedure, som Grønlands Politi gerne vil have ændret for at undgå forvirring og utrygge borgere. 

Vurderer du, at det var unødvendigt, at Mittarfeqarfiit aktiverede alarmen? 

Optimalt skulle alarmen blot være gået til politi og brandvæsen, siger Gideon Quist, der understreger, at Mittarfeqarfiit har fulgt reglerne - men reglerne bør ændres til, at alarmen kun skal lyde, når der reelt er fare på færde for folk. 

Så proceduren er rigtig… men I vil ændre på den?

Som vagtchef er jeg bekymret. Når der er sirenevarsling, vil vi gerne have, at folk går indenfor og venter på en beredskabsmeddelelse i radioen. Når de så senere får at vide, at sirenevarslingen faktisk slet ikke var relevant for dem, og så tænker de: Nå, det er nok bare endnu en sikkerhedslanding i lufthavnen, siger han.

Der var 14 passagerer på flyet, som sikkerhedslandede. Ingen kom til skade. Alle var ifølge Air Greenland så rolige, at de satte sig ind i det næste fly til Kangerlussuaq.