Politiet frafalder sagen mod Josef Motzfeldt

Der bliver ikke rejst nogen sag mod formanden for inatsisartut - landstingsformand -Josef Motzfeldt for ulovlig besiddelse af hash. Politimesteren i Grønland har på grund af bevisets stilling opgivet at rejse sigtelse mod den fremtrædende politiker, der herefter har genoptaget sit arbejde i Inatsisartut - landstinget - i fuldt omfang, oplyser tingets næstformand Olga Poulsen Berthelsen i dag.
31. juli 2009 15:26

Sagen opstod, da en flyttemand anmeldte Josef Motzfeldt efter at have fundet 0,15 gram hash i forbindelse med flytning. Men politiet vurderer altså ifølge Olga P. Berthelsen, at videre forfølgning ikke kan ventes at føre til, at landstingsformanden findes skyldig til nogen foranstaltning.

Det har ikke i dag været mulig at få en kommentar fra Josef Motzfeldt.

Sagen har givet anledning til en større politisk polemik. Medlem af Inatsisartut - landstinget - Doris Jakobsen fra oppositonspartiet Siumut stillede i sidste måned et spørgsmål til Naalakkersuisut - landsstyret. Her bad hun om svar på hvilke »planer Naalakkersuisut har for at sikre, at folkevalgte og medlemmer af Naalakkersuisut ikke er brugere af narkotiske stoffer«.

Doris Jakobsens spørgsmål gav landsstyreformand Kuupik Kleist lejlighed til at minde Doris Jakobsen om den grundlæggende retstilstand i et demokrati. Som han anførte kan landsstyre og landsting kan ikke agere udfra udokumenterede påstande, men må forholde sig til politiets og domstolenes afgørelser.

- Det tilkommer derfor hverken Naalakkersuisut, eller Inatsisartut, at udøve beføjelser der i et demokratisk retssamfund er tillagt domstolene og politiet. De forhold, der nævnes i Doris Jakobsens spørgsmål giver derfor ikke Naalakkersuisut anledning til iværksættelse af særlige initiativer, skrev Kuupik Kleist.

Og med politimesterens afgørelse i dag er der sat endeligt punktum for sagen.