Politi: Mere alkohol er sandsynligvis lig med flere voldssager

Sidste år steg antallet af anmeldelser om vold med 50 procent. Samtidig steg importen og produktion af alkohol med 10 procent.
- Efterfester er en særlig udfordring. Der er rigtig mange voldssager, siger politimester Bjørn Tegner Bay. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
15. marts 2021 04:16

Antallet af voldsanmeldelser i Grønland er steget med næsten 50 procent sidste år. 

Og importen af ren alkohol steg også i 2020. 

Næsten 10,6 procent mere ren alkohol blev bragt ind i Grønland eller produceret her i forhold til 2019. Det er den største mængde siden 2016.

Og det er nærliggende at tro, at der er en sammenhæng mellem de to ting, vurderer politimester Bjørn Tegner Bay. 

- Det er politiets erfaring, at der er en klar sammenhæng mellem antallet af voldssager og indtagelse af alkohol. Vores erfaring er, at der er alkohol blandet ind i langt de fleste voldssager, og derfor er det nærliggende at mene, at der er en sammenhæng mellem stigningen i importen af alkohol og stigningen i voldssagerne, siger han.

 

Foto © : Grønlands Politi

Grafik: Grønlands Politi

 

Ifølge politiets seneste tal var der sidste år 1394 anmeldelser om vold. 

Efterfester er et særligt problem 

Det er en stigning på 49 procent i forhold til året før.

- Det meste af den vold, der bliver begået, er uplanlagt og spontan vold mellem folk, der kender hinanden. Det bliver begået i private hjem, og det sker typisk, fordi folk har drukket for meget alkohol. Altså i et drikkelag.

Der blev i 2020 indført og produceret 372 tusind liter ren alkohol i Grønland.

I forhold til året før steg tilførslen af ren alkohol med 36.000 liter.

Det svarer til 10,6 procent.

- Efterfester er en særlig udfordring. Der er rigtig mange voldssager. Mange seksuelle overgreb sker også i forbindelse med efterfester, siger Bjørn Tegner Bay.

 

LÆS OGSÅ Voldsanmeldelser er steget med næsten 50 procent på et år

I tre år er antallet af anmeldte voldssager bare steget. Fra 701 i 2018 til dobbelte sidste år: 1394 anmeldelser om vold modtog politiet sidste år. 

Men hvorfor?

Der bliver ikke forsket i det. Men den måde, vi drikker alkohol på, er i hvert fald en del af problemet, vurderer Bjørn Tegner Bay.

- Vores drikkekultur kan meget vel være en årsag. Vi drikker mindre pr indbygger end i Danmark – alligevel har vi en stor udfordring. 

Sociale problemer og alkohol

Grønland ligger langt højere end Danmark og Færøerne i forhold til voldsanmeldelser. Her i landet er der 24,7 voldsanmeldelser pr 1000. indbyggere. I Danmark er tallet 3,5 og på Færøerne er det 1,3.

De klart fleste anmeldelser sker om lørdagen mellem klokken midnat og 06 om morgenen.

 

Foto © : Grønlands Statistik

Tal på indførsel af ren alkohol. Kilde: Grønlands Statistik 

 

- Det kan hænge sammen med det, vi kalder for rusdrikkeri. Det vil sige, at i stedet for at nyde en halv flaske rødvin med et par venner, så drikker vi alt for meget, når vi drikker, siger politimesteren.

- Stigningen i antallet af sager kan måske hænge sammen med sociale udfordringer. Men jeg understreger, at det er et gæt baseret på et fagligt skøn. 

- Som jeg ser det, er der en sammenhæng mellem Grønlands sociale udfordringer og selvmord, seksuelt misbrug, vold og husspektakler. Det påvirker alt sammen hinanden. Og har man psykiske problemer på grund af for eksempel et seksuelt overgreb, så kan det være, at man føler trang til at glemme det ved at drikke alkohol. 

Hvordan kommer vi videre?

- Det her er et ansvar for hele samfundet. Ikke kun for politiet. Det er de offentlige myndigheder, de private virksomheder, skoler, organisationer og alle borgere. Vi er nødt til at stå sammen om det her. Ingen kan løse det alene, siger Bjørn Tegner Bay.