Dronningen med Regine Kristiansen og Panigpak Daorana i huset, hvor Knud Rasmussen i 1879 blev født.Foto: Nukannguaq Geisler

Polarforskernes efterkommere efter møde med Dronningen: Det gør os lykkelige

Dronning Margrethe II har under sit besøg i Ilulissat mødt efterkommere af deltagere af den 5. Thule-ekspedition, der startede i 1921, hvor Knud Rasmussen var ekspeditionsleder.

På anden-dagen af Hendes Majestæts besøg i Grønland, lagde hun denne formiddag vejen forbi huset, hvor polarforsker Knud Rasmussen i 1879 blev født.

I 1921 var han ekspeditionsleder for den 5. Thule-ekspedition.

Dronningen markerede 100-året for den berømte ekspedition ved blandt andet at møde to efterkommere af deltagere fra ekspeditionen. Det drejer sig om Regine Kristiansen og 70-årige Panigpak Daorana.

- Det var morsomt at hilse på de to oppe fra Qaanaaq, og de havde jo også begge to mødt Kronprinsen da han var i Qaanaaq i forbindelse med den rejse over Nordgrønland, som han foretog i år 2000. Så det var jo morsomt.

- Og så kunne jeg også sige til dem, at det har været hans livs oplevelse, og det har været noget, som har betydet enormt meget for ham. Og som jeg er frygtelig stolt af, sagde Hendes Majestæt Dronningen ved et kort doorstep-pressemøde i formiddag foran Knud Rasmussens fødehjem i Ilulissat.

Dronningen mødte datter af Qaavigarsuaq Miteq, 83-årige Regine Kristiansen.

Regine Kristiansen havde aldrig i sit liv forestillet sig, at hun skulle møde eller tale med Hendes Majestæt.

Regine Kristiansen

Foto: Nukannguaq Geisler

- Det gør mig lykkelig! Hun er meget ærværdig! Hun er menneskelig og dejlig. Hun hilste på os på en meget dejlig måde, selvom hun er Majestæt. Jeg har været meget spændt, fordi jeg jo normalt ikke oplever sådan noget her, siger Regine Kristiansen til KNR.

Og hun føler sig styrket efter samtalen med Dronningen.

- Jeg vil aldrig glemme, at vi er blevet behandlet på denne måde. Det er utroligt. Det er så dejligt. Hun har givet os styrke, også fordi hun er så munter. Hun gør os lykkelig ved at vise os noget så dejligt og hvor ærværdig hun er. Jeg er meget taknemmelig, siger hun.

Mad er en glæde

Ud over Regine Kristiansen hilste Dronningen også på sønnesøn af Nasaitsorluarsuk Daorana, som passede skibet under den 5. Thule-ekspedition. Han hedder Panigpak Daorana og er 70 år .

Da han fik at vide, at de royale samtaler ofte lander på de kongeliges rejser til Qaanaaq, blev han glad.

Blandt andet at Dronningen har smagt på helt lokale Qaanaaq-specialiteter, såsom kiviaq, der er søkonge konserveret i sælspæk.

Panigpak Daorana

Foto: Nukannguaq Geisler

- Vi har forstået, at de taler om deres rejser derop, og hvilken mad der er i området. Dronningen fortalte, at hun har spist kiviaq og kunne lide det. Det kommer jeg ikke til at glemme. Det er dejligt, siger Panigpak Daorana.

Han fortalte Dronningen sine forfædres historier, som ikke er skrevet ned.

Snakken faldt også på Kronprins Frederiks store slæderejse, Sirius 2000. Kronprinsens kærlighed til Nordgrønland er et af hans kendetegn, og det giver håb til Qaanaarmiut.

- Det lover godt for fremtiden, hvis Kronprinsen kan videregive sin kærlighed til Qaanaaq til sine børn, siger Panigpak Daorana.

Foto: Nukannguaq GeislerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt