Aftale: Plan for indkøb af forsvarsskibe til Grønland og Færøerne på vej

De nuværende skibe under Arktisk Kommando skal udskiftes, står der i en ny forsvarsaftale. Politikerne skal præsenteres for en indkøbsplan til efteråret.
Søværnets skal have nye skibe. Det sker efter kritik af blandt andet Søværnets skibe i Thetis-klassen, som skibet Triton her på billedet, der er omkring 40 år nu. Foto © : Forsvarsgalleriet.dk
01. maj 2024 11:51

I årevis har fagfolk i Forsvaret påpeget, at skibe i Thetis-klassen, som patruljerer ved Grønland og Færøerne under Arktisk Kommando, er nedslidte.

Senest var i marts i år, hvor chef for Søværnet kontreadmiral Henrik Ryberg sagde til DR, at man bør planlægge indkøb af nye skibe. De nuværende fire skibe i Thetis-klassen er 40 år gamle.

Udtalelsen kom, efter to af Søværnets tre skibe i Knud Rasmussen-klassen, som er nyere end Thetis-klassen, lå til kaj i Nuuk i løbet af vinteren på grund af problemer med hjælpemotorerne.

Da en af Thetis-skibene, Triton, ankom til Nuuk, blev det også ramt af nedbrud og måtte repareres.

Og det fik en presset dansk forsvarsminister til at love udskiftninger af skibene, da han var på besøg i Nuuk i marts.

- Thetis-klassen har efterhånden mange år på bagen. Der må vi se på, hvornår vi skal have de fire skibe udskiftet. Det kommer vi til at diskutere, når vi senere på foråret skal se på investeringer i nye kapaciteter på forsvarsområdet, sagde Troels Lund Poulsen (V) til KNR under sit besøg.

Og det indgår nu i den delaftale, som et flertal på Christiansborg indgik tirsdag aften dansk tid. Også naalakkersuisut og Landsstyret på Færøerne står bag aftalen.

I aftalen står, at partierne senest til efteråret i år vil drøfte "erstatning for Thetis-klassen, patruljeskibe mv." Her skal parterne bag aftalen altså diskutere, hvilke skibe der skal bestilles. 

Endnu en delaftale med fokus på Arktis

Delaftalen har fokus på en generel oprustning af hele Forsvaret. Inden for Søværnet står der, at alle fregatter skal have torpedoer. De skal indgå i en såkaldt 'anti-ubådskapacitet', som skal være opbygget i 2029.

Der er afsat i alt 143 milliarder kroner over ti år til at løfte hele forsvarsområdet. Det fremgår dog ikke af aftalen, hvor mange penge der skal bruges på nye skibe i Nordatlanten.

Det er heller ikke nævnt, hvor mange skibe, der bliver tale om eller hvilken type. 

Søværnet, som er en del af Arktisk Kommando, hjælper i dag med fiskerikontrol og søredning i farvandene omkring Grønland og Færøerne.

Forhandlingerne om endnu en delaftale om Forsvarets fremtid er nu i gang i Folketinget. Forventningen er, at aftalen kommer til at omhandle Arktis og Nordatlanten, særligt med hensyn til overvågning.