Canada: To personer smittet med mæslinger i Inuvik

I Danmark er der også flere mæslingeudbrud, men i Grønland følger landslægen situationen tæt.
Foto © : Cabriolet200/Flickr Creative Commons

Et barn ankom til Inuvik med fly fra udlandet, og det bragte mæslinger med ind i arktisk Canada. Indtil nu er der kun to personer, der har fået sygdommen, som er er meget smitsom.

Mæslinger er en såkaldt børnesygdom, som var næsten udryddet. I flere lande er den dog kommet igen, fordi børn ikke bliver vaccineret. 

Mæslinger:
Mæslinger skyldes en virus og kan derfor ikke behandles med antibiotika. Behandlingen er sengeleje i et køligt værelse med ikke for stærkt lys. Hostestillende medicin og febersænkende medikamenter må kun gives efter lægens ordination.

Har man mæslinger, kan man smitte andre fra otte dage efter, at man selv er blevet smittet - før sygdommen bryder ud - til udslættet er svundet eller mindst fem dage efter dets frembrud. Mæslinger smitter derimod ikke gennem genstande eller sygdomsfrie personer.

Kilde: Netdoktor.dk

LÆS OGSÅ Landslæge opfordrer rejsende til at blive vaccineret mod mæslinger

Også i Danmark har der været flere tilfælde af sygdommen. Seks tilfælde er registreret ifølge Statens Serum Institut, heraf er et barn på 10 måneder. 

Men i Grønland er der endnu ingen tilfælde af mæslinger, men sundhedsvæsenet følger situationen i Danmark tæt. 

- Fordi der er et udbrud af mæslinger i Danmark, er der en risiko for, at der også kan dukke mæslinger op heroppe, siger landslæge Henrik L. Hansen.

- Det første tilfælde af mæslinger skal opstå hos en, som har været på rejse i Danmark eller en person, som har haft tæt kontakt til nogen udenfor Grønland, siger han. 

Specielt i Nuuk skal man være opmærksom, fordi færre børn er vaccineret i hovedstaden end ude på kysten.

- Vi skal have en højere vaccinationsdækning i Nuuk, fastslår Henrik L. Hansen. 

Mæslinger giver røde knopper over hele kroppen og i værste tilfælde kan det resultere i forskellige handicap eller døden.

Myndighederne i Inuvik tager de to tilfælde meget alvorligt og har bedt alle indbyggerne undersøge, om de er blevet vaccineret og hvis ikke, så at gå til de klinikker, der nu er åbnet, siger Kami Kandola, der er chef i sundhedstjenesten i Inuvik. 

I Nuuk kan man få foretaget vaccinationer hver tirsdag og torsdag fra kl 14 til 15.00 i lægeklinikken.
 
Man skal bare møde op og behøver ikke bestille tid.