Sundhedsvæsenet mangler grønlandsktalende arbejdskraft

Der er alt for få grønlandsktalende læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale, når det gælder hjælpen til de psykisk syge her i landet.
15. februar 2016 10:43

Det gør det til et alvorligt problem, siger formand for Sugisaq, foreningen af pårørende til psykisk syge, Esekias Therkelsen.

Og det er ikke fordi at dem, der arbejder på det psykiatriske område ikke er klædt godt nok på, siger Esekias Therkelsen: 

- Vi arbejder jo meget fagligt og målrettet ellers, men vi mangler også personale der taler grønlandsk, som kan tale direkte med patienterne. 

 

      Læs også  VIDEO Svært at få behandling af psykisk sygdom

 

Esekias Therkelsen peger på at det vil være et stort fremskridt, for især de psykisk syge patienter, at kunne tale grønlandsk med det sundhedsfaglige personale inden for psykiatrien:

Patienterne føler sig jo mere trygge når lægen taler hans eget eller hendes eget sprog, og det plejer at være en meget stor lettelse og hjælp, siger Esekias Therkelsen til KNR. 

 

 Læs også   Psykisk syge i kommunale botilbud

 

En redegørelse på det psykiatriske område fra 2010 fra departementet for Sundhed skønnede dengang, at der var omkring 900 svært syge psykiatriske patienter i Grønland.

Derudover er der et meget større, men ukendt antal patienter der behandles uden for det psykiatriske system, som for eksempel på lægeklinikken i Nuuk og i ambulatorierne i sundhedsdistrikterne.