VIDEO Svært at få behandling af psykisk sygdom

Foreningen af nære slægtninge til psykisk syge, Sugiusaq, arbejder for at de psykiske syge får en hurtig behandling inden de får det værre.
Skrevet af Pipaluk Høegh
12. februar 2016 11:19

Når man henvender sig til sundhedsvæsenet får man tit besked på, at der ikke er plads i A1, herefter er det svært at få behandling. 

- Når jeg for eksempel går til læge med min søn har jeg oplevet at få besked om, at der er fyldt op på A1 og at jeg må hjem foreløbig. Til trods for at han er stærkt angrebet af sin sygdom, Siger formanden for Sugisaq, Esekias Therkelsen.

I tilfælde af psykisk lidelse, er det ikke helt klart hvor man henvende sig for at få hjælp.

Den 46 årige Karen Geisler, som lider af en psykisk sygdom, ved også hvor svært det kan være at få behandling: 

- Det er en mangel, der gør meget ondt først at få hjælp når man har det værst. Vi har ikke et sted, vi kan henvende os når vi har ondt i sjælen, siger Karen Geisler til KNR. 

Foreningen af nære slægtninge til psykisk syge, Sugisaq, arbejder for de psykiske syge får en hurtig behandling inden de får det værre. 

- Det ville være en fordel, hvis der er mistanke om en psykisk syg eller foretager opsøgende arbejde med hjemmebesøg, hvor man undersøger hvordan det går, siger Esekias Therkelsen.

Antallet af psykisk syge, der bliver årige tvangsindlagt på den psykiatriske afdeling i Nuuk, er støt stigende igennem de seneste år. I 2013 lå antallet på 18, men i 2015 var det steget til 50.