Pele Broberg flytter til Sisimiut og forlader kommunalbestyrelse

Naleraq-politikeren forlader sit politiske arbejde i Kommuneqarfik Sermersooq. Han bliver siddende i Inatsisartut.
Pele Broberg blev valgt ind i kommunalbestyrelsen tilbage i april 2021. Samtidig blev han valgt til Inatsisartut og dannede kort efter koalition med Inuit Ataqatigiit. Han blev naalakkersuisoq for udenrigsområdet, erhverv og handel, og derfor endte han med at søge orlov fra kommunalbestyrelsen. Foto © : KNR
29. september 2023 13:01

Pele Broberg flytter til Sisimut og forlader kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq. 

Ifølge reglerne må man nemlig ikke være kommunalpolitiker i en kommune, man slet ikke bor i. 

- Kort efter jeg genindtrådte i kommunalbestyrelsen, fik min kone arbejde i Qeqqata Kommunia, og hun er allerede flyttet. Vi har set på mulighederne for, at jeg kunne blive boende i Kommuneqarfik Sermersooq, men det har ikke kunnet lade sig gøre, siger Pele Broberg til KNR.

I sit fratrædelsesbrev til borgmester Avaaraq Olsen, skriver han:

- Jeg har haft megen rejseaktivitet blandt andet som medlem af Inatsisartut og som partiformand. Jeg kan se, at der efter min hjemvenden fra rejse for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk udvalg kommer yderligere tre udlandsophold ud over efterårssamlingen. Jeg kommer til at være fraværende det meste af oktober og hele november. 

- Vi har i familien valgt, at jeg flytter bopæl til Sisimiut, så jeg kan komme hjem til min kone udenfor rejseaktiviteterne. 

Tog orlov fra kommunalbestyrelsen i to år

Pele Broberg blev valgt ind i kommunalbestyrelsen tilbage i april 2021. 

Samtidig blev han valgt til Inatsisartut og dannede kort efter koalition med Inuit Ataqatigiit. Han blev naalakkersuisoq for udenrigsområdet, erhverv og handel, og derfor endte han med at søge orlov fra kommunalbestyrelsen.

Efter to års orlov fortalte han i april i år, at han var klar til at genoptage sit job som kommunalpolitiker. Men det blev altså kun for en kort bemærkning. Her seks måneder efter er han så endegyldigt ude.

Kan du forstå, hvis vælgerne er skuffede over, at du ikke har været en mere aktiv kommunalpolitiker? 

- Nej, de fleste ved, at vi har en god koordination internt i partiet. Der er i tide og utide folk, der henvender sig til mig med spørgsmål, som angår Kommuneqarfik Sermersooq. Dem henviser jeg til vores relevante medlem af kommunalbestyrelsen, siger han.

Diskussionen om dobbeltmandater

Pele Broberg har haft et såkaldt dobbeltmandat. Det vil sige, at han både har siddet i Inatsisartut og været kommunalpolitiker.

Et parti kan selv beslutte, om det vil lade sine kandidater stille op til begge valg. Men det vil Naleraq dog ikke afgøre, siger Pele Broberg.

- Ved sidste valg skulle vælgerne vælge mellem kandidater, som både var opstillet til Inatsisartut og kommunalbestyrelserne. Derfor var det svært at vide, hvem der blev valgt ind. Vi er godt klar over, at vælgerne nok vil foretrække, at der ikke var valg samtidig, så man kan prioritere, hvor man synes, politikerne skal sidde. 

Kunne Naleraq ikke bare beslutte, at I ikke vil opstille de samme kandidater til både Inatsisartut og kommunalvalgene? 

- Det er en diskussion, der har stået på længe. Det er vælgerne, der i sidste ende beslutter, om de vil have dobbeltmandater eller ej, siger Pele Broberg. 

Pele Broberg var formand for Miljø- og Anlægsudvalget og medlem af Udvalget for Børn og Unge i Kommuneqarfik Sermersooq. 

Han fik ved seneste kommunalvalg 282 stemmer. Hans afløser i Kommuneqarfik Sermersooq bliver Finn Karlsen.