Paven er ankommet til Canada for at sige undskyld

Pave Frans rejser til Canada for at opnå "forsoning" efter årtiers overgreb på kostskoler.
Pave Frans bliver budt velkommen i Edmonton International Airport. Foto © : Scanpix
25. juli 2022 14:47

Lederen af den katolske kirke, pave Frans, rejste i går til Canada for personligt at undskylde for overgreb begået på flere kostskoler.

De stærkt kritiserede kostskoler, der blev drevet af den katolske kirke, begyndte deres virke i 1831 og lukkede i 1996.

På skolerne blev børn af oprindelige canadiere indskrevet med det formål, at de skulle vende deres egen kultur ryggen og tilegne sig vestlig kultur.

Børnene blev i mange tilfælde med tvang separeret fra deres familier og led af fejlernæring. Nogle blev også udsat for fysiske og seksuelle overgreb.

Hjemmelavede elektriske stole 

Først i 1993 begyndte oprindelige folk at tale åbent og offentligt om de uhyrligheder som inuit, First Nations og Métisbørn havde været udsat for på kostskolerne.

- Siden da har mange forhenværende elever fortalt om voldtægt af unge piger og drenge, om straf ved at fastspænde børn i hjemmelavede elektriske stole, om at sulte dem for at studere, hvordan de ville reagere. Listen er meget lang, siger Marianne Stenbæk, der er KNR’s korrespondent i Canada.

- Det resulterer i traumer, der er gået fra generation til generation. Det er det mørkeste kapitel af kolonitiden i Canada.

LÆS OGSÅ Finder 751 grave på kostskole i Canada for indfødte børn

For mange oprindelige folk er det en meget stor dag, som de har ventet på i årevis - for andre er det ikke nok.

Inuit-leder Piita Irniq, fortæller KNR, at han blev misbrugt af en nonne da han var kun 11 år og gik på en kostskole. Og for ham er en undskyldning ikke er nok.

- Vi vil se konkrete handlinger, siger han.

Mere end 1300 grave er fundet

Det samme vil Inuviaaluit i det vestlige Arktis. De vil slet ikke mødes med paven, før der en konkret handlingsplan på bordet efter de traumer, de oplever at have båret i generationer. 

I september sidste år undskyldte sammenslutningen af biskopper i Canada for overgrebene, og nu er det altså blevet pavens tur.

Tusindvis af børn menes at have mistet livet på de katolske kostskoler. Siden maj 2021 er der blevet fundet mere end 1300 umærkede grave nær de tidligere skoler i Canada. Det har været med til at lægge stort offentligt pres på den katolske kirke, som er blevet opfordret til at undskylde.

I Maskwacis cirka 100 kilometer syd for Edmonton vil paven tale til et publikum på omkring 15.000 mennesker. Blandt tilhørerne er tidligere studerende på kostskoler fra hele Canada.