Passager på Danmarksflyet: Vi er lidt i chok

Epidemikommissionen har inddelt passagerer i Kangerlussuaq i to kategorier. Nogle passagerer er blevet sat i karantæne på grund af mistanke om corona.
Regina Mathiasen var med i Danmarksflyet, der landede i Kangerlussuaq kort før klokken 10. Foto © : Privat

To mulige tilfælde af coronasmitte er lige nu ved at blive undersøgt i lufthavnen i Kangerlussuaq. Det vides endnu ikke, om der er tale om smittede personer – der er blot tale om en mistanke om smitte.

Hvis de to skulle vise sig at være smittet, vil det være de første tilfælde af corona i Grønland. 

Regina Mathiasen var med i Danmarksflyet, der landede i Kangerlussuaq kort før klokken 10. Og hun er lidt chokeret, siger hun til KNR.

- Vi prøver at være rolige, men selvfølgelig er vi chok, og vi ved ikke hvad vi skal gøre, siger hun til KNR.

LÆS OGSÅ Air Greenland om coronamistanke på fly: Sikkerhed er største bekymring

Hun fortæller, at passagererne ikke fik noget at vide på turen fra København. Først da flyet landede i lufthavnen, fik hun en mistanke:

- Først da vi skulle til at stige af flyet, fik vi at vide, at vi skulle sætte os igen, fordi politiet skulle undersøge noget først, siger hun.

Foto © : Privat

Regina Mathiasen i Kangerlussuaq.  

 

Flyet landede heller ikke på sin sædvanlige plads på landingsbanen. Det trillede længere væk, og passagererne blev transporteret med en bus ind til ankomsthallen.

- Selvfølgelig blev vi forskrækkede, siger Regina Mathiasen.

- Jeg forsøger at være slappe af, men min krop ryster lidt.

Passagerer i karantæne

Nu står hun i ankomsthallen sammen med en masse andre passagerer.

- Mig og en anden passager har faktisk diskuteret, hvorfor vi ikke bliver isoleret, hvis der er to personer, som er under mistanke for at være coronasmittet. Og vi kan ikke forstå, hvorfor at vi kan stå sammen med andre passager, som skal videre til hele kysten. Vi er i et rum, de burde isolere os, siger Regina Mathiasen.

Ifølge KNRs oplysninger er der nogle passagerer, som stadig ikke må forlade flyet. En del andre passagerer står lige nu inde i ankomsthallen og venter på at få flere oplysninger. De har fået at vide, at de har siddet i et lavrisiko-område i flyet.

Ifølge politiet er de personer, som muligvis er smittede med coronavirus, blevet sat sat i karantæne i Kangerlussuaq. Her skal de opholde sig under tilsyn af sundhedspersonale, mens deres prøve for coronavirus sendes til Danmark. Politiet forventer et resultat af prøven i morgen.

LÆS OGSÅ Mistanke om coronasmitte i lufthavnen i Kangerlussuaq

Politiet bekræfter, at Epidemikommissionen har opdelt flyets passagerer og personale i risikokategorier for at undersøge, hvem der kan have været udsat for smittefare og dermed senere selv kan blive smittebærere. 

Høj og lav risiko

Flyets passagerer og personale er blevet opdelt i to kategorier: ”Høj risiko” og ”Lav risiko”. 

 De passagerer, som af Epidemikommissionen vurderes at være i ”høj risiko”, kan som udgangspunkt fortsætte deres rejse til den endelige destination, hvis rejsen afsluttes inden for to dage. De skal herefter i frivillig karantæne, hvor de er blevet vejledt af landslægen om at holde øje med evt. symptomer.

De resterende ”lav-risiko”-passagerer kan fortsætte deres rejse som hidtil, men er ligeledes blevet vejledt om at holde øje med eventuelle symptomer.

 Symptomer på coronavirus er typisk feber, hoste, åndenød, hovedpine og muskelømhed.