Qulaarpaa Partnervold er nøje kontrolleret

Der er ikke tale om spontant raseri, når en mand gennembanker sin kone eller kæreste. Han kan nemlig udmærket styre sit temperament, hvis det er nødvendigt.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Walter Turnowsky
09. maj 2016 11:16

En mand haler en kvinde ud under den kolde bruser. Herefter begynder han helt systematisk at slå hende på kroppen med knyttet næve. Slagene på kroppen skal sikre, at mulige blå mærke kan dækkes af tøj. Og den kolde bruser bevirker, at de blå mærker bliver mindre synlige.

Kvælertag er almindelige

Eksemplet er ikke grebet ud af den blå luft, men er hentet fra flere forskellige beskrivelser af partnervold. Det viser tydeligt, at volden ikke skyldes et pludseligt raserianfald. Manden udøver volden særdeles kontrolleret.  Især slagene og sparkene på de dele af kroppen, der skjules af tøj, er noget, de fleste voldsramte kvinder kan fortælle om. Det sker heller ikke, at han mister besindelsen, når han er offentligheden - volden foregår skjult bag hjemmet fire vægge. Det er nemlig afgørende vigtige for den voldelige mand, at han udadtil kan opretholde en normal facade. Det er ikke usædvanligt, at han er både charmerende og vellidt.

Læs også Over halvdelen af kvinderne har oplevet partnervold

Truer kvinden på livet

Den kendsgerning at volden ofte er usynlig for omgivelserne, betyder imidlertid ikke, at den er harmløs. Tværtimod vil den i løbet af et voldeliget forhold ofte udvikle sig til en systematisk mishandling, der ganske ofte balancerer på kanten af det livstruende. Således er kvælningsforsøg helt almindelige. Dette er beskrevet hyppigt i litteraturen, og i KNRs research er vi også stødt på adskillige kvinder, der fortæller, at manden tager kvælertag præcis så længe, så hun besvimer. Dette kan være ledsaget af kommentarer om, at han kunne slå hende ihjel, hvis han ville. Også dette viser, at manden har kontrol over voldsøvelsen - dermed dog ikke sagt, at det ikke kan gå galt.

En anden beskrivelse, der går igen er, at kvinden bliver kastet på gulvet, hvor mishandlingen fortsætter med spark. Manden ønsker tydeligvis at demonstrere sin fysiske overlegenhed. 

Læs også Hustruvold rammer over halvdelen af kvinderne

Starter med psykisk terror

Den meget omfattende vold kommer dog først i løbet af forholdet. I starten vil det ofte starte med en vedvarende kritik af kvinden. Hun får at vide, at hun går for udfordrende klædt eller ikke gør nok ud af sige selv. Hun smiler til de forkerte, bruger for meget sminke, laver dårlig mad mm. Efterhånden kan hun næsten ikke gøre noget rigtigt. I starten er voldsepisoderne sjældne og endnu ikke lige så voldsomme. Bagefter vil han ofte undskylde og for eksempel forklare, at det var fordi han var stresset, fuld eller hun provokerede ham. Han lover, at det ikke sker igen. Så vil der ofte komme en lang periode, hvor han faktisk er en eksemplarisk partner. Lige ind til psykoterroren og volden eksploderer næste gang. Typisk mere voldsom for hver gang. Til sidst begynder begge parter at opfatte den som normal.

Livsfarligt at forlade ham

Hvis kvinden så alligevel en dag får nok af mishandlingen og kontrollen, og ønsker at forlade ham, så bliver det ofte for alvor farligt. Volden bliver endnu mere ekstrem. Og hvor han tidligere stoppede sparkene på kroppen inden de indre organe blev livstruende ødelagt, så fortsætter han nu. Han slipper muligvis ikke sit tag om halsen i tide. Den berettigede frygt for deres live, er en af de faktorer, der fastholder kvinder i et voldeligt ægteskab. 

Har du oplevet partnervold og ønsker at fortælle om det, så kontakt os doj@knr.gl eller wtu@knr.gl