Partii Naleraq og Demokraterne siger nej til undskyldning

Partierne afviser, at Grønland skal undskylde for Landsrådets rolle i sagen om de såkaldte eksperimentbørn.
- Grønland kan ikke undskylde officielt for beslutninger, der er taget under kolonitiden, siger Pele Broberg til KNR. Foto © : Pele Broberg
14. december 2020 17:37

Grønland skal ikke give en undskyldning til de seks nulevende personer, der tilbage i 1951 var en del af det såkaldte Eksperiment.

Sådan er holdningen hos politikerne i Partii Naleraq og Demokraterne.

Udmeldingen kommer efter at statsminister Mette Frederiksen i sidste uge gav en undskyldning for den danske stats rolle i Eksperimentet. Dengang blev 22 grønlandske børn sendt til Danmark for at blive mere danske.

Samtidig med undskyldningen udkom en historisk redegørelse om sagen, som grønlandske og danske myndigheder har arbejdet sammen om at lave.

LÆS OGSÅ Forsker: En undskyldning virker kun, hvis folk vil have den

Der kan man læse, at 19 ud af 23 medlemmer af Grønlands landsråd gav deres opbakning til Eksperimentet i 1950. Det har fået Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem Aja Chemnitz Larsen til at foreslå, at grønlandske politikere også bør give en undskyldning. Den holdning bliver bakket op af tidligere formand for ICC, Aqqaluk Lynge.

Men selvom det er på sin plads, at den danske statsminister har givet en undskyldning, så skal Selvstyret ikke gøre det samme. Det mener Partii Naleraqs Pele Broberg.

- Grønland kan ikke undskylde officielt for beslutninger, der er taget under kolonitiden, siger Pele Broberg til KNR. Han anerkender dog, at Landsrådet blåstemplede eksperimentet, da de 19 medlemmer sagde ja.

Der er sat punktum i sagen

Hos Demokraterne støtter man heller ikke op om en grønlandsk undskyldning. Det er nemlig nok, at den danske stat har taget ansvar for Eksperimentet.

Landsrådets rolle i Eksperimentet

Da Eksperimentet blev startet, var Grønland stadig en dansk koloni. Landsrådene var rådgivende i forhold til Danmark, og i sidste ende skulle beslutningen om Eksperimentet tages i Grønlandsdepartementet i København. 


Men med landsrådenes støtte havde man fra de danske myndigheders side sikret sig opbakning fra grønlandsk politisk side.

- De daværende medlemmer af landsrådet har ikke haft dyb indsigt i de mulige konsekvenser og de havde ikke en administration, som kunne vejlede dem i at tage de her beslutninger på et oplyst grundlag.

- Derfor mener vi ikke, at Grønland bør sige undskyld, siger Malene Vahl Rasmussen (D), der er formand i Inatsisartuts Familie- og Sundhedsudvalg.

Med Mette Frederiksens udmelding er der altså sat et punktum i sagen, lyder det fra Malene Vahl Rasmussen.

LÆS OGSÅ Skal Grønland sige undskyld? Ja, siger Aaja Chemnitz Larsen

KNR har spurgt, hvordan Siumut forholder sig til spørgsmålet om en grønlandsk undskyldning. Her lyder det, at partiets bestyrelse skal diskutere sagen i dag. Ifølge partiformand Erik Jensen vil Siumut herefter være klar til at svare på spørgsmål.

I sidste uge sagde naalakkersuioq for sociale anliggender, Martha Abelsen (S), at hun ikke gik ind for, at Naalakkersuisut skulle undskylde for Landsrådets rolle i sagen om eksperimentbørnene.