Partii Inuit brugte 26 år gammelt eksempel i valgkampen

Partii Inuit beskyldte i en valgudsendelse Tele for at have fravalgt at ansætte en mulig medarbejder, fordi hun var grønlænder. Historien viser sig at stamme fra 1987.
12. marts 2013 14:05

TelePost havde lovet et kontorjob til konen til en nyansat telemontør. Men da konen mødte op til samtale, og Tele kunne konstatere, at hun var grønlænder, så var der pludselig ikke noget job.

Sådan lød beskyldningen fra Partii Inuit mod det selvstyreejede selskab i krydsildsudsendelsen på KNR TV 3. marts.

Vi har her på Radioavisen talt med den medarbejder, som Partii Inuit talte om. Historien viser sig at være 26 år gammel.

- Jeg er selvfølgelig ked af, hvis forholdene stadig er sådan som for 30 år siden. Det er selvfølgelig trist. Men det er en sand historie for mig. Det er noget, jeg selv har oplevet, siger kvinden, som dog ikke ønsker at stå frem ved navn.

Men det er ikke rimeligt, at hive sådan en gammel sag frem som led i en valgkamp. Sådan lyder det i dag fra Teles HR chef Karl-Henrik Simonsen.

- Jeg synes ikke det er på sin plads at komme med postulater, som er 25 år gamle, siger han.

Han understreger, at Tele i dag gør meget for at finde kvalificeret hjemmehørende arbejdskraft.

- I den tid jeg har været her - de sidste 6-7 år, har jeg ikke oplevet den slags. Jeg kan se i vores sager, at sådan noget er ikke foregået i rigtig mange år.

Hvordan har det været at blive inddraget i valgkampen på den her måde?

- Det er jo lidt træls. Vi blander os jo normalt ikke i politik, for vi har jo en forretning, der skal køres. Det er stadig vores motto. Men når vi direkte bliver hængt ud, føler vi det er magtpålæggede at svare og sige, at sådan er virkeligheden ikke i dag, siger Karl-Henrik Simonsen.

Partii Inuit fastholder, at episoden er relevant, selv om den er 25 år gammel.

- Jeg synes det er relevant, da det kun er ét af mange eksempler. Jeg kom til at nævne Tele, men det er da også korrekt, at episoden stammer fra Tele - det kan de ikke løbe fra. Der findes mange andre eksempler i dag fra andre selskaber, og folk er bange og utrygge. Efter afsløringen af dette er der rigtig mange, der har henvendt sig til mig, siger Miiti Lynge.

Hun indrømmer dog, at sagen fra Tele er forældet.

- Det var også derfor, jeg brugte dette eksempel. Jeg ønsker ikke at omtale alle de episoder, der forekommer i dag for at beskytte de omtalte, siger Miiti Lynge.

Hvad siger du til, at Tele ikke kan lide at blive draget ind i valgkampen på den måde?

- Det er selvfølgelig beklageligt, også for dem. Men der er altså noget om snakken. Det er sket i den virkelige verden, ligesom der også strømmer ind med henvendelser om lignende eksempler.