PITUFFIK Partierne er utilfredse med Pituffikforløbet

Partierne er utilfredse med forløbet af Pituffiksagen. Siumut og Demokraterne vil have, der skal læres af fejlene, mens Partii Naleraq, ligesom IA, tror, at der fortsat er nogle sider i sagen, der endnu ikke er belyst.
Foto © : Ane-Marie Petersen
18. januar 2016 09:53

Partii Naleraqs medlem i Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg, Per Rosing-Petersen, havde ikke læst mange sider af advokat Ole Spiermanns redegørelse, før tvivlen krøb ind.

- Når du kigger på de første sider og ser det kommissorie, der er, og de rammer, der er blevet sat, og de personer, der er skrevet op som kontaktpersoner, så spørger vi fra Partii Naleraq, om det er grundlag nok til, at alle aspekter i den her sag er blevet undersøgt til bunds. Og det tvivler vi på, siger Per Rosing-Petersen til KNR.

Læs også Qujaukitsoq freder embedsmænd

Skoleeksempel

Og mens Partii Naleraq forholder sig skeptisk overfor selve redegørelsen, er Demokraterne utilfredse med det beskrevne forløb. Partiets medlem af udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg, Justus Hansen, siger, at processen med håndteringen af udbudskriterierne for servicekontrakten er yderst kritisabel.

- Det er et skoleeksempel på, hvordan sådan et arbejde ikke skal foregå i fremtiden. Vi skal lære en hel masse ting, som vi selvfølgelig vil kigge nærmere på, siger Justus Hansen.

Læs også IA: Aleqa kan ikke løbe fra ansvaret

Parlamentarisk kontrol

Også Siumuts medlem af udenrigsudvalget, Vivian Motzfeldt, vil have, at de ansvarshavende lærer af processen.

De mange fejl der er begået, kunne sagtens være undgået, siger hun. Og for at formindske risikoen for, at sagen gentager sig, ser hun gerne en større parlamentarisk kontrol med Naalakkersuisut.

- Jeg mener, at samarbejdet mellem Naalakkersuisut og Inatsisartut burde være mere sammenhængende, især i sager som denne, som berører alle indbyggere i Grønland, og har stor indflydelse på landets økonomi, siger Vivian Motzfeldt.

KNR har forsøgt at indhente en kommentar fra Atassut.

Læs også OVERBLIK Sagen om den mistede Pituffik-servicekontrakt