Partier raser over Søren Pape: Respektløs og helt uacceptabelt

Siumut, Demokraatit og Atassut accepterer ikke, at statsministerkandidat Søren Pape Poulsen har kaldt Grønland for Afrika på is.
Søren Pape er statsministerkandidat og formand for De Konservative. Foto © : Scanpix
Skrevet af Andreas Wille
11. oktober 2022 07:21

Han har sagt undskyld, men det har ikke fået sindene til at falde til ro her i landet.

"Respektløs" er blot et af de mindre flatterende ord, som grønlandske partiledere hæfter på den konservative statsministerkandidat Søren Pape. 

I sidste uge erkendte han, at han har kaldt Grønland for 'Afrika på is'. Det har han undskyldt - men han holder fast i, at "Grønland på visse stræk er at sammenligne med et udviklingsland."

Sagen kort

I torsdags spurgte Aaja Chemnitz (IA) under åbningsdebatten i Folketinget Søren Pape, om det er korrekt, at han engang har sagt, at ”Grønland er Afrika på is”.

Søren Pape er statsministerkandidat for De Konservative. 

Det kunne Søren Pape ikke huske at have sagt. Men i fredags kunne Pape lige pludselig godt huske noget.

Til Ekstra Bladet beklagede han ordvalget. Men han holdt alligevel fast i, at "Grønland på visse stræk er at sammenligne med et udviklingsland."

Det fik Aaja Chemnitz til at sige til KNR: - Det her er en dyb rids i lakken i relation mellem Danmark og Grønland, men også personligt. Jeg har svært ved at se et tættere samarbejde med de Konservative og Søren Pape som statsminister, siger Aaja Chemnitz.
 
Foto © : Scanpix

Hun blev bakket op af sin partiformand, Múte B. Egede. Til KNR sagde han:

- Søren Pape Poulsens udtalelser viser hans menneskesyn, meninger og syn på Grønland. Hans udtalelser viser, hvor respektløs han er over for Grønland, det grønlandske folk og andre folkeslag, når han placerer sig som bedre stillet i forhold til os. Hvis Pape bliver statsminister vil et frugtbar og godt samarbejde være meget begrænset. 
 
Foto © : KNR

Men under en TV-debat, der blev sendt på TV 2 søndag aften, sagde han pludselig:

- Undskyld til Grønland og grønlændere fordi jeg sagde noget firkantet. Det burde jeg ikke have gjort. 

Det er bare ikke godt nok. Erik Jensen, der er formand for Siumut, bryder sig bestemt ikke om Papes sammenligning.

- Vi mener, at det er respektløst og uacceptabelt, at en, der vil positionere sig så højt i samfundet har sådan et syn på det grønlandske folk og samfund, siger Erik Jensen til KNR. 

Usundt menneskesyn

Det er Demokraatits formand helt enig med ham i. 

- Det er uacceptabelt. Jeg synes, det er et udtryk for et usundt menneskesyn. Ikke kun overfor grønlændere, men også overfor afrikanere, siger partileder Jens-Frederik Nielsen.

Atassut: Respektløst

Atassut er det parti i Inatsisartut, der mest venligtsindet overfor for rigsfællesskabet.

Men her har formand Aqqalu Jerimiassen også fået nok:

- Vi skal have respekt for alle folkeslag, og det lader Søren Pape til at have glemt. Vi fra Atassut kan overhovedet ikke acceptere, at han ser ned på andre folkeslag, siger han til KNR. 

Det betyder, at Siumut, Demokraatit og Atassut, for at sige det mildt, ikke finder statsministerkanidatens undskyldning videre troværdig.

Og hvis Pape vil høste begejstring hos Siumut, så har denne opgave:

- Han skal ændre sit menneskesyn gevaldigt, siger Erik Jensen.

Hvis Siumut igen bliver stemt ind i Folketinget, vil partiet ikke pege på Søren Pape som Danmarks næste statsminister.

Demokraatit kræver uddybning fra partiet

Demokraatit går lidt mere forsigtigt til værks og vil ikke brænde broer på forhånd. For det er vigtigt at man fra grønlandsk side skal kunne samarbejde med Danmark, hvis Søren Pape bliver landets næste statsminister, mener Jens-Frederik Nielsen.

- Han må uddybe, hvilket menneskesyn De Konservative har som parti, siger han. 

Atassut ser et lys i Venstres statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensen. De er lidt lunkne overfor Papes undskyldning. 

- Jeg ved ikke, om man kan tro helt og holdent på ham, siger Aqqalu Jerimiassen.

Det kan blive meget svært for Naalakkersuisut at samarbejde med Søren Pape Poulsen, hvis den konservative folketingskandidat bliver valgt som Danmark næste statsminister.

Det sagde formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, til KNR i weekenden:

- Søren Pape Poulsens udtalelser viser hans menneskesyn, meninger og syn på Grønland. Hans udtalelser viser, hvor respektløs han er over for Grønland, det grønlandske folk og andre folkeslag, når han placerer sig som bedre stillet i forhold til os, sagde Múte B. Egede.